Danas 2599 slučajeva i 50 preminulih. Beroš: “Na prekretnici smo”

Josip Mihaljević
9. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije nešto iza 11 sati. U posljednja 24 sata imamo 2599 novih slučajeva i 50 preminulih osoba.

stožer

Foto: Youtube screenshot

Konferencija stožera kasnila je pola sata jer je Stožer odlučio sačekati da premijer Andrej Plenković završi davanje izjave u Koprivnici.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2599 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13200.

Među njima su 1 768 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 175 pacijenata.

Preminulo je 50 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 288 364 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 6235 preminulo, ukupno se oporavilo 268 929 osoba od toga 2116 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 26 425 osoba.

Do danas su ukupno testirane 1 619 663 osobe, od toga 8 994 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 8. travnjem utrošeno je 543 436 doza, a cijepljeno je 440 890 osoba. Prvom dozom cijepljene su  336 693 osobe, dok je drugom dozom cijepljeno 102 546 osoba. Za 1 651 osobu nema podataka kojom dozom su cijepljenje.

Beroš: Na prekretnici smo

Beroš je govorio o današnjem visokom broju zaraženih i preminulih.

“Potpuno je jasno da smo ponovno na prekretnici. Odaziv na cijepljenje i poštivanje mjera određuju daljnji smjer kretanja epidemije. Potrebno je ponovno naglasiti da najviše možemo učiniti sami. Cjepivo je najsigurniji, najjednostavniji i najbrži alat za povratak na staro i za čuvanje života hrvatskih građana. To je bez dileme.

Kada je riječ o tome, reći ću vam da su regulatorne agencije poput EMA-e i HALMED-a naš kompas i orijentir u odluci o daljnjem cijepljenju i mjerama u borbi protiv epidemije. EMA je prekjučer dala svoje mišljenje o AstraZenecinom cjepivu, naglašeno je da koristi u mnogome nadilaze rizike.

Možda to nije dovoljno, možda pučanstvu treba reći da su ti rizici doista minimalni. Puno manji od naših svakodnevnih aktivnosti i loših navika poput pušenja i konzumiranja alkohola, a koje svakodnevno bez razmišljanja upražnjavamo”, kazao je Beroš.

Veledrogerije bi danas trebale nastaviti isporuku lijekova bolnicama

Govorio je o dugovima veledrogerijama.

“Zdravlje hrvatskih građana, stabilnost opskrbe lijekova imperativ je ove vlade. Nedavno uplaćenih 900 milijuna kuna i mogućnost direktne naplate od bolnica za dio lijekova je jasan signal da smo spremni na razgovor i napraviti sve da osiguramo stabilnost sustava. Razgovori nisu dovršeni, i danas je razgovor u Ministarstvu financija. Reći ću vam da svi dionici ovog poslovnog procesa pokazuju svjesnost situacije na čemu im zahvaljujem.

Predstavnici veledrogerija su me prije nekoliko trenutaka izvijestili da će danas normalizirati opskrbu lijekovima hrvatskim bolnicama. To ne znači da smo problem riješili, svjesni smo istog, i to samo znači da ćemo nastaviti razgovarati. Prijedlog je bio da se sastanemo za 15 dana, međutim, to ne želim. Sastat ćemo se već idući tjedan i moramo naći rješenje za ovaj problem”, kazao je Beroš.

Primorsko-goranska ide u lockdown?

Primorsko-goranska situacija najavila je uvođenje lockdowna. Zatvorili bi se kafići i sve trgovine koje ne prodaju osnovne potrepštine. Hoće li Stožer potpisati takvu odluku?

“Prvo moramo vidjeti što će biti prijedlog Primorsko-goranske županije, koliko je meni poznato još uvijek traje sastanak njihovog stožera. U svakom slučaju mi podržavamo da lokalni stožeri prate situaciju na svom terenu i da predlažu mjere jer oni imaju najbolji uvid u žarišta. Jedan takav angažman je nužan obzirom na činjenicu da mi donosimo mjere kako bi zaštitili živote kako bi zdravstveni sustav ostao održiv u ovoj pandemiji”, kazao je Božinović.

Novinari su pitali o slučaju jedne žene koja je preboljela covid u studenom, cijepila se prvom dozom AstraZenece u veljači, a serološki test je pokazao da ima gotovo 30 tisuća antitijela. Je li to opasno?

“Ta činjenica da je kod nje tako velika količina antitijela pokazuje da je, ono što smo govorili prije, nepotrebna druga doza. Osobe koje su preboljele i nakon toga se cijepile jednom dozom ne trebaju drugu dozu, to se treba dogovoriti na razini regulatora. Već sad razina imuniteta je dovoljno visoka da pruža zaštitu.

Što se tiče opasnosti za njeno zdravlje, po meni nikakvih opasnosti nema, to samo pokazuje da je imunitet nakon preboljenja i nakon cijepljenja odličan i pruža zaštitu”, kazao je Capak.

 

Rusko cjepivo

Rusija je Hrvatskoj poslala dokumentaciju o cjepivu Sputnik V prije skoro mjesec dana. Što je HALMED zaključio i hoće li Hrvatska nabavljati rusko cjepivo?

“HALMED je zaprimio dokumentaciju, napravili su analizu i istaknuli su elemente koje je potrebno dodatno objasniti. Ti upiti, ima ih desetak, su putem diplomatske note upućene ruskom veleposlanstvu u Zagrebu. U direktnoj smo komunikaciji s njima, očekujemo odgovor na naše upite. O svemu tome sam razgovarao s ruskim veleposlanikom, a naši postupci ovise o odgovoru s ruske strane”, kazao je Beroš.

Danas 2599 slučajeva i 50 preminulih. Beroš: “Na prekretnici smo”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap