Capak: “Ako se cijepite s AstraZenecom onda vjerojatno nećete morati nositi masku”

Josip Mihaljević
19. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati. Danas imamo 388 novih slučajeva, a preminulo je osam osoba.

stozer

Foto: Youtube screenshot

U posljednja 24 sata zabilježeno je 388 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2313.

Među njima je 798 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta.

Preminulo je 8 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 239254 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5407 preminulo, ukupno su se oporavile 231 534 osobe od toga 358 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 11 725 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 293 415 osoba, od toga 4 986 u posljednja 24 sata.

S dvije doze cijepilo se 56.963 osoba.

“Trenutna dvotjedna incidencija na 100.000 ljudi nam je 111,4. Najvišu incidenciju ima Splitsko-dalmatinska županija (181,4), a najnižu Istarska (27,8). U zemljama EU, ako ih poredamo po visini incidencije, Hrvatska je na trećem mjestu. Nižu incidenciju imaju samo Finska i Danska. U ovom trenutku najvišu ima Češka – 1031,9”, kazao je Capak.

U Hrvatskoj imamo 11 potvrđenih slučajeva s novim varijantama korone

Koliko do sada imamo potvrđenih slučajeva s novim sojevima virusa?

“Do sada imamo 11 potvrđenih slučajeva. Ono što bi možda trebalo reći, a to je potpuno novo, HZJZ je uveo tzv. screening test na nove varijante. Jučer smo testirali 17 uzoraka, a za 10 od njih sumnjamo da su nove varijante. To nije potvrda, to je sumnja. Sve smo te uzorke uputili kod kolege Kurolta u Infektivnu kliniku na potvrdu”, kazao je Capak.

Koliko doza cjepiva stiže idućeg tjedna u Hrvatsku i koliko će trajati druga faza cijepljenja?

“Sljedeći tjedan standardno dolazi 23.400 doza Pfizera. Danas imamo potvrdu od Moderne, 25. veljače će stići 16.800 doza. I od AstraZenece, danas je stiglo 33.600, a u četvrtom tjednu veljače još 52.658 dodatnih doza. Do kraja trećeg mjeseca će to biti oko 700 tisuća doza ako svi ispune obveze koje su preuzeli. Završetak druge faze teško je predvidjeti, znamo da u toj skupini pripada 1,2-1,3 milijuna ljudi. Ne znamo koliko ih se u ovom trenutku želi cijepiti. Uskoro će početi raditi platforma za cijepljenje, tad ćemo moći biti puno sigurniji i znati koliko se osoba iz druge faze želi cijepiti. Tada ćemo moći preciznije procijeniti”, kazao je Capak.

Hoćemo li naručiti rusko cjepivo?

Ovih dana je bilo puno govora o naručivanju ruskog cjepiva Sputnik V.

“Sve ovisi o dinamici pristizanja cjepiva koje je dogovorila Europska komisija. Znamo koji je modalitet ruskog cjepiva, ako ono nije odobreno od Europske agencije za lijekove, HALMED bi određenom metodologijom mogao provjeriti dokumentaciju i interventno bi mogli nabaviti takvo cjepivo. To je jedna mogućnost koju razmatramo i obratili smo se ruskim zdravstvenim vlastima s traženjem da nam dostave određenu dodatnu dokumentaciju. Slično su napravile i druge zemlje. Naše je nastojanje da za građane napravimo sve ono što je moguće u kontekstu ponude na tržištu.

Sve ono što je neprovjereno ne dolazi u obzir, moramo biti oprezni”, kazao je Beroš.

Prati li se zdravstveno stanje koji su prije godinu dana imali koronu?

Idućeg tjedna je “godišnjica” prvog slučaja korone u Hrvatskoj. Jesu li rađena istraživanja na pacijentima koji su koronu preboljeli prije godinu dana?

“Prate se svi bolesnici, većina njih, koji su imali teži oblik bolesti i koji zahtjevaju daljnje praćenje prema medicinskim indikacijama. Prije nekoliko dana je u Minstarstvu zdravstva odrđan sastanak interdisciplinarnog tima u kojem su uključene brojne medicinske struke. Kreirat će se kao i svugdje u Europi jedan proces praćenja bolesnika koji su imali covid. Nema tu još rezultata, pratimo bolesnike, analiziramo njihovo stanje. Različite su kliničke slike bile u prvom valu od ovoga zimskog gdje imamo puno bolensika s trombozom pluća, teškim upalama pluća, fibrozom i teškim oporavkom od upale pluća.

To je nešto oko čega se svi slažemo da treba uložiti puno truda”, kazala je Alemka Markotić.

Kako Stožer vidi “kraj” epidemije?

Novinari su članove Stožera pitali kako oni vide rasplet situacije nakon što procijepimo dovoljan dio stanovništva.

“Jako je teško procijeniti kad će se to dogoditi. Ali kad procijepimo jedan veći dio populacije i ako uzmete u obzir da mi imamo i nešto osoba koje su preboljele covid. Mi zapravo ne znamo koliko traje taj imunitet i, pogotovo kod asimptomatskih, je li on zaštitni ili nije. Isto tako, s obzirom da su cjepiva kratko u testiranju i uporabi, ne znamo koliko će trajati imunitet od cjepiva.

U svakom slučaju, kada nam naraste broj imunih, bilo da su preboljeli bolest ili da su cijepljeni, neće biti toliko osjetljivih osoba u populaciji da bi se virus mogao širiti u populaciji i raditi velike probleme”, kazao je Capak.

Dodao je da očekuje da će pred ljeto situacija biti puno bolja.

“U međuvremenu smo saznali da AstraZeneca ima neka istraživanja koja pokazuju da njihovo cjepivo štiti i od transmisije virusa. Dakle, ako se cijepite AstraZenecom onda vjerojatno nećete trebati nositi masku jer vam se virus ne može replicirati na sluznici nosa. Takvu informaciju za druga cjepiva za sada nemamo, ali očekujemo da će s većim brojem cijepljenih doći i istraživanja i znanstvenih podataka na temelju kojih ćemo moći donositi odluke o popuštanju mjera”, kazao je Capak.

Capak: “Ako se cijepite s AstraZenecom onda vjerojatno nećete morati nositi masku”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap