Hrvatska redateljica prikazala život dviju umirovljenica na filmu: ‘To su čarobne žene na pragu devedesetih’

Milan Dalmacija
11. kolovoza 2023.
Novosti
A- A+

Dvije splitske umirovljenice koje se gledanjem i komentiranjem turskih sapunica bore protiv osamljenosti glavne su junakinje filma ‘1001 noć’ redateljice Ree Rajčić. Taj je film ušao u glavni natjecateljski program Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, gdje će doživjeti i svoju svjetsku premijeru.

Film 1001 noć prati život i razgovore umirovljenica Eme i Maje | Foto: Screenshot: YouTube/Eclectica

Dvije umirovljenice u dnevnom boravku jednog stana na splitskim Gripama uvečer gledaju turske sapunice. Njihovi dijalozi i usamljenost koju popunjavaju komentirajući zbivanja i likove iz sapunica dokumentirala je redateljica Rea Rajčić u filmu nazvanom po sapunici – “1001 noć”.

Taj je kratkometražni dokumentarac uvršten u glavni natjecateljski program kategorije Short Cuts (kratki rezovi) 48. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, koji je, kako piše Telegram, jedan od pet najrelevatnijih festivala na svijetu. To će ujedno biti i svjetska premijera ovog filma.

osoba drži daljinski upravljač u rukama i gleda televiziju
6 filmova s umirovljenicima u glavnim ulogama koji će vas sigurno osvojiti

“1001 noć” prati dvije prijateljice, 89-godišnju Emu i 85-godišnju Maju, u svakovečernjem ritualu u Eminom dnevnom boravku. To je ujedno i svijet u malom između televizijske fantazije i životne stvarnosti. Njihova priča temelji se na borbi protiv osamljenosti i prijateljstvu koje je počelo, kad su sva druga završila.

– “1001 noć” je dokumentarac nastao iz velikog divljenja prema živosti i energiji Eme i Maje, čarobnih žena na pragu devedesetih. Ujedno je ovaj film i posveta audiovizualnoj produkciji, kojom se i sama primarno bavim. Makar ona bila i produkcija turskih sapunica, često nismo ni svjesni koliko je filmski, televizijski, serijski i svaki drugi sadržaj, koji u raznim fazama života preko različitih medija konzumiramo, mnogima i dalje podloga za analizu, propitivanje, preživljavanje i ono što je najvažnije – razgovor. Vidjeti dnevni boravak Eminog stana sa splitskih Gripa na velikom platnu Međunarodnog filmskog festivala u Torontu bit će suludo iskustvo. Nadam se da će buka splitskih paunova tijekom iduće godine odzvanjati diljem festivalskih kino dvorana što glasnije i što duže, rekla je redateljica i scenaristica Rea Rajčić.

Uz nju, na filmu iza kojeg stoji produkcijska kuća Eclectica, radili su producentica Tina Tišljar, direktor fotografije Marinko Marinkić, montažerka Karla Folnović, dizajner zvuka Luka Gamulin, skladatelj Dubravko Robić, mikser zvuka Ivan Zelić i kolorist Tomislav Stojanović.

Copy link
Powered by Social Snap