Hrvatska peta u EU s najvećom šansom da će stariji od 65 godina živjeti u bijedi!

Jasmina Grgurić Zanze
12. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Žene imaju 30 posto nižu mirovinu od muškaraca, kako na razini Europske unije, tako i u Hrvatskoj. Dok se ta razlika s godinama smanjuje, kod nas se povećala. Umirovljenice to čini još izloženijima siromaštvu, za koje u starijoj dobi naša zemlja nudi jako velike šanse, čak pete najbolje među EU zemljama.

Ilustracija: Pixabay/Eurostat

Žene starije od 65 godina diljem Europske unije primale su tijekom 2018. godine u prosjeku čak 30 posto manju mirovinu od muškaraca. Ipak, ta se razlika s vremenom smanjuje te iznosi četiri posto manje nego 2010. godine, kada je bila 34 posto, pokazuju nove Eurostatove statistike.

Rodni jaz u mirovinama u Hrvatskoj porastao!

Razlika među mirovinama muškaraca i žena varira od države do države pa je tako najveća u Luksemburgu, gdje ona iznosi čak 43 posto. Prema manjim primanjima umirovljenica, slijede ga Malta (42%), Nizozemska (40%), Austrija (39%), Cipar (38%) i Njemačka sa 37 posto. Mirovine iznadprosječno zaostaju i u Španjolskoj, Italiji i Portugalu, gdje su također veće od 30 posto.

Prosjek Europske unije je, kako smo već rekli, 30 posto, a za točno toliko mirovine žena od mirovina muškaraca niže su i Hrvatskoj, koja se smjestila na 12. mjesto, odmah iza Francuske. S druge strane, zanimljivo je vidjeti zemlje u kojima su umirovljenice i umirovljenici po primanjima gotovo izjednačeni, ili je zaostajanje vrlo malo. Tako ono u Estoniji iznosi svega jedan posto, Danskoj sedam, Slovačkoj osam, Češkoj 13, a u Mađarskoj 16 posto.

Rodni jaz u mirovinama (Erostat)

Najveće smanjenje rodnog “mirovinskog jaza” u usporedbi sa 2010. godinom ima Grčka, sa 37 na 25 posto, dakle za 12 posto, zatim Danska, Belgija pa čak i susjedna Slovenija za deset posto koja je među boljima u EU te ima razliku među mirovinama muškaraca i žena manju od 20 posto. No, s druge strane, nejednakost među spolovima u tih je osam godina u Hrvatskoj porasla i to za četiri posto!

Gotovo svakom trećem starije Hrvatu prijeti bijeda

Osim razlike u mirovinama, svaki sedmi umirovljenik u Europskoj uniji nalazi se u riziku od siromaštva. Dakle, čak 15 posto starijih od 65 godina ima velike šanse za život u bijedi, a ta se šansa povećala 2018. u odnosu na prethodnu godinu. Zanimljivo, šanse za siromaštvo radne populacije još su veće te iznose nemalih 17 posto.

Kada govorimo o riziku od siromaštva za starije osobe, postotne su se šanse povećale u posljednjih pet godina za dva posto. Ugroza za žene je puno veća te na razini EU iznosi 16.2 posto, dok je za muškarce 12.7 posto, što je u prosjeku 14.5 posto.

Rizik siromaštva starijih od 65 godina (Eurostat)

Hrvatska pritom stoji jako loše te je peta zemlja u Europskoj uniji s najvećom šansom da će njezini umirovljenici živjeti u bijedi. Estonija koja ima najmanju razliku među mirovinama po spolu, ima najveće šanse za život u siromaštvu, visokih 54 posto. Iza nje je Latvija sa 50 posto, zatim Litva s nešto više od 40 posto, na četvrto se mjesto smjestila Bugarska sa 30 posto, a iza nje Hrvatska s iznad 25 posto.

Najbolja je Slovačka gdje je u opasnosti od siromaštva samo šest posto starijih građana, Francuskoj osam, Grčkoj devet, a po 10 posto u Danskoj, Luksemburgu i Mađarskoj.

Copy link
Powered by Social Snap