Poruke pape Franje uoči Dana baka, djedova i starijih sve glasnije: ‘Ne odbaci me u starosti mojoj’

Jasmina Grgurić Zanze
17. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Papa Franjo započeo je duhovnu pripremu ususret Svjetskom danu baka, djedova i starijih osoba, četvrtu godinu zaredom. Ne odbaci me u starosti mojoj, tema je izabrana iz psalma kao važna poruka. Sveti otac poručuje da napuštanje starijih osoba nije slučajno, nego plod političkih, ekonomskih, društvenih i osobnih odluka. Pozvao je da umjesto egocentričnog stava pokažemo otvoreno srce koje će ostati uz naše stare.

papa franjo

Foto: Papa Franjo | Youtube screenshot

Poruka psalma 71, ‘Ne odbaci me u starosti mojoj’ tema je četvrtog Svjetskog dana baka i djedova i starijih osoba koji će se održati 28. srpnja 2024. godine. Prečesto je samoća turobni pratilac naših života kao starijih osoba i baka i djedova, piše papa Franjo i poručuje da Bog nikada ne napušta svoju djecu. Nedavno je poručio da starije osobe moraju živjeti u obitelji, o čemu smo pisali ovdje.

Napuštanje starijih nije slučajno, nego plod odluka

Papa Franjo poručio: 'Starije osobe ne smijemo ostaviti same, trebaju živjeti u obitelji'

Papa je starce nazvao čvrstim temeljem na koji se može oslanjati novo kamenje, kako bi se pridružili podizanju duhovne građevine. Kako sigurnost Božje blizine u svakom životnom razdoblju, tako i strah od napuštenosti, osobito u starosti i u razdobljima boli, mogu se pronaći u Bibliji, piše papa Franjo, prenosi Vjesnik.eu.

Razlozi za usamljenost starijih osoba su, naglašava, brojni. Na mnogim mjestima, prije svega u siromašnijim zemljama, stariji su sami jer su njihova djeca prisiljena emigrirati. Situaciju starijih osoba koje su ostale u njihovim ratom razorenim zemljama opisuje kao jedine znakove života u područjima gdje se čini da napuštenost i smrt dominiraju.

– Napuštanje starijih osoba nije slučajno ili neizbježno, već plod odluka, političkih, ekonomskih, društvenih i osobnih odluka, koje ne priznaju beskrajno dostojanstvo svake osobe, izvan svake okolnosti, stanja ili situacije s kojom se osoba ikada može susresti, govori dalje papa Franjo, povlačeći brojne usporedbe iz Biblije.

Umjesto egocentričnosti, pokažimo otvoreno srce

Sveti Otac žali što danas, kako navodi, mnoge žene i muškarci traže osobno ispunjenje u životu što neovisnijem i odvojenijem od drugih ljudi. Prijelaz od ‘nas’ do ‘mene’ jedan je od najočitijih znakova našeg vremena, piše papa.

– Umjesto egocentričnog stava koji vodi u usamljenost i napuštenost, pokažimo otvoreno srce i radosno lice muškaraca i žena koji imaju hrabrosti reći: ‘Neću te napustiti i krenuti drugim putem’, poziva Sveti otac, a prenosi vjesnik.eu.

Papa je na kraju prenio svoj blagoslov i molitve svim djedovima, bakama i starijim osobama te onima koji su im bliski.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap