Hrvatska i službeno dobila zeleno svjetlo za ulazak u eurozonu, evo tečaja

Josip Mihaljević
12. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Da prvog dana iduće godine kuna odlazi u povijest, a euro postaje osnovno sredstvo plaćanja zna se već nekoliko mjeseci, ali danas je stigla službena potvrda. Vijeće ministara financija u Bruxellesu danas je Hrvatskoj na sastanku Ecofina dalo zeleno svjetlo za ulazak u eurozonu.

euro kovanica

Foto: Unsplash

Vijeće ministara financija u Bruxellesu danas je donijelo konačnu odluku o ulasku Hrvatske u eurozonu 1. siječnja 2023. godine, piše Večernji list. Ministar Zdravko Marić, koji je na odlasku, bio je na kratkoj svečanosti potpisivanja te odluke uz izvršnog potpredsjednika Europske komisija Valdisa Dombrovskisa, europskog povjerenika za gospodarstvo Paola Gentilonija, predsjednicu Europske središnje banke Christine Lagarde i češkog ministra financija Zybneka Stanjuru .

24,99 kn
3,32 €
Provjerite ponudu
24,99 kn
3,32 €
prije:
37,99 kn
5,04 €
Provjerite i uštedite

Zewa toaletni papir

Aqua tube, razne vrste, 10 rola
25,99 kn
3,45 €
prije:
39,99 kn
5,31 €
Provjerite i uštedite
29,99 kn
3,98 €
prije:
42,99 kn
5,71 €
Provjerite i uštedite

Podravka grah

Crveni, smeđi ili bijeli
6,49 kn
0,86 €
prije:
9,99 kn
1,33 €
Provjerite i uštedite

Tečaj ostaje isti kakav je dogovoren dok smo bili u “čekaonici” za euro – 7,53450 kuna za 1 euro. Marić je današnji dan nazvao povijesnim za Hrvatsku:

“Velik dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i povijesni. Jako je mnogo neizvjesnosti pred nama u mjesecima i godinama ispred nas, tečaj dolara i eura jako su se približili, tržišta šalju različite vrste signala. U moru takvih informacija sigurno je da je hrvatski ulazak u europodručje pozitivna vijest”, kazao je ministar Marić.

Uskoro obaveza dvojnog iskazivanja cijena

plenkovic
Premijer najavio uvođenje eura: "Ako kod kuće imate gotovinu, položite ju u banku"

Od 5. rujna u Hrvatskoj na snagu stupa obaveza dvojnog iskazivanja cijena, a u eurima bi se i trebale vidjeti i plaće i mirovine za kolovoz. U trgovinama će se i cijele iduće godine zadržati obaveza dvojnog iskazivanja cijena pa će proces prilagodbe na novu valutu biti lakši.

Gotovina u banci, depoziti i krediti automatski će se i besplatno s prvim danom iduće godine pretvoriti u eure, a dodatno se mora prilagoditi i bankomatska mreža te POS uređaji. Vrijednosti će se preračunati prema fiksnom tečaju konverzije, bez kupovnog i prodajnog tečaja.

Premijer Andrej Plenković poručio je još u siječnju kako bi bilo dobro gotovinu odnijeti u banku prije same konverzije, ali tko god zaboravi i u “čarapi” pronađe kune, moći će ih besplatno promijeniti u eure zauvijek. Ovo se odnosi samo na novčanice, a ne na kovanice.

Sva pitanja i odgovore o uvođenju eura možete potražiti na stranicama HNB-a.

Hrvatska i službeno dobila zeleno svjetlo za ulazak u eurozonu, evo tečaja
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap