Hrvatska aplikacija Spiritus povezuje tehnologiju i uspomene, a groblja pretvara u muzeje

Ana Kanazir
1. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatski tech stručnjaci u ZICER-u inkubiranog startupa Spiritus predstavili su zanimljivu aplikaciju koja dolazi na sva veća hrvatska groblja, a koja omogućuje da svaka pokojna osoba ima digitalni zapis u obliku fotografija, priča i uspomena. Obitelji pokojnika mogu tako pisati razne stvari o svojim najdražima, ali i primati prijedloge i životne priče o najmilijima za koje možda nisu ni znali. S ovom aplikacijom groblja postaju muzeji životnih priča.

spiritus

Spiritus | foto: press

Za svoju aplikaciju dobili su već preko tri milijuna kuna investicija kako bi svoje rješenje proširili na europska tržišta, ali oni žele krenuti s Hrvatskom. Posebnost aplikacije je digitalizacija uspomena koje na ovaj način ostaju vječno zapisane.

Tim Spiritusa | Privatna zbirka osnivača
Zagrebački studenti osmislili aplikaciju koja će uspomenu na vas očuvati i nakon smrti

Kako točno sve funkcionira?

 – Više od godinu dana pripremamo ovaj projekt i veoma smo uzbuđeni što će aplikacija na ovogodišnje Sve Svete zasjati u punom sjaju. Nadamo se da će naš projekt, u koji smo uložili mnogo ljubavi i vremena, prepoznati i podržati i naši sugrađani. Toliko je neispričanih, a inspirativnih životnih priča poteklo iz naše izmučene, ali ponosne Domovine koje želimo sačuvati za naše potomke, kazao je Dino Jerković, direktor Spiritusa.

Na aplikaciji se mogu pretražiti sve grobne lokacije, ali mogu se pogledati i slike i životne priče pokojnika. Mogu se pronaći priče o poznatim i slavnim pokojnicima, kao i one o svim drugim ljudima. Moći će se pročitati lijepi i manje lijepi trenuci njihovih sudbina, ali i očuvati uspomene na ovaj neobičan i moderan način i to vječno. Za sada se na aplikaciji nalazi preko 700.000 memorijala i više od 50 gradskih groblja, među kojima su i memorijali iz Vukovara, Zagreba, Varaždina, Osijeka, Karlovca i Splita.

– Uspomene na naše dide i bake mogu ostati za sve generacije. Naravno, prije nego što određeni podatci ostanu neobrisivi, mi taj sadržaj provjeravamo. Važno nam je da sav sadržaj koji bude na Spiritusu bude dostojanstven i vrijedan pokojnika, izjavio je Jerković i dodao kako uz Spiritus groblja postaju muzeji.

Aplikaciju možete skinuti ovdje i upotrijebiti je kod dolaska na groblje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap