Hrvati s australskom mirovinom od sada moraju na pet stranica dokazati da su živi!

Jasmina Grgurić Zanze
4. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Mislili ste da je izvaditi potvrdu o životu u Hrvatskoj problem? To je zato što niste vidjeli onu australsku, koju sada moraju ispuniti umirovljenici koji žive ovdje, a primaju tamošnju mirovinu. Unatoč međunarodnoj razmjeni podataka, Australija ima novi zakon pa od sada svake dvije godine stariji hrvatski umirovljenici s australskom mirovinom trebaju ispuniti, ovjeriti i njihovom Ministarstvu poslati uvjerenje, odnosno dokaz da su živi. I to na pet stranica…

Ilustracija: Pixabay

Hrvatske umirovljenike starije od 80 godina, koji primaju mirovinu iz Australije, neugodno je iznenadila vijest da su svake dvije godine zbog izmjena australskog zakonodavstva od sada dužni popuniti i dostaviti potvrdu o životu, odnosno certifikat kojim dokazuju da su živi. I to bez obzira što između dvije zemlje postoji međunarodna razmjena podataka.

Obavijesti australskim umirovljenicima koji žive u inozemstvu o obvezi dostave ovjerene potvrde o životu i tiskanicu potvrde o životu počelo je slati australsko Ministarstvo socijalne skrbi. Australske potvrde o životu primit će na kućne adrese, nakon čega ih ovjeriti trebaju kod javnih bilježnika ili u Veleposlanstvu Australije u Zagrebu. To znači da HZMO nije nadležan za njihovu ovjeru.

Potvrde o životu ne prestaju zabavljati javnost: "Umrlima ih ne izdajemo"

Ako australskom Ministarstvu ne dostave popunjenu i ovjerenu potvrdu o životu u roku od 13 tjedana od datuma navedenog u tiskanici potvrde, obustavit će im se isplata mirovine. Ako ne dostave popunjenu potvrdu i nakon isteka dodatnih 13 tjedana (ukupno 26 tjedana), mirovina će se prestati isplaćivati. Umirovljenicima kojima je mirovina obustavljena ili kojima je prestala isplata mirovine ponovno se može uspostaviti isplata ako dostave popunjenu potvrdu o životu.

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje upućuju korisnike australskih mirovina da se, ako zbog nekog razloga ne mogu popuniti i ovjeriti potvrdu do navedenog datuma, obrate australskom nositelju socijalnog osiguranja na tel. broj: +61 3 6222 3455, pon.-pet., od 8h do 17h prema australskom istočnom vremenu (tj. prema vremenu u Melbourneu/Sydneyju/Hobartu).

Australija je prilagodila tiskanice hrvatskom jeziku, a kako bismo dokazali da smo živi, moramo ispuniti podatke koji se nalaze na čak pet stranica:
Inače, standardna potvrda o životu u Hrvatskoj ima samo jednu stranicu:
Hrvati s australskom mirovinom od sada moraju na pet stranica dokazati da su živi!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap