Hrelja potvrdio da će se otvoriti novi rok za covid dodatak: “Nadam se isplati prije Božića”

Josip Mihaljević
29. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Silvano Hrelja (HSU) nam je otkrio da će vlada uskoro umirovljenicima koji još nisu dobili covid dodatak dati još jednu priliku. Mogućnost isplate ide samo onim umirovljenicima koji do sada nisu ostvarili pravo na covid dodatak i jednokratnog je karaktera.

Silvano Hrelja (Foto: Mirovina.hr)

Silvano Hrelja (HSU) je prije nekoliko mjeseci iz opozicije prešao na stranu vlade, a nama je potvrdio da je istina ono o čemu se već danima šuška – vlada će za umirovljenicima koji nisu ostvarili isplatu covid dodatka pružiti još jednu priliku.

Isplata prije Božića?

kune i euri
Tko ima, a tko nema pravo na covid dodatak u trećoj isplati?

Kako nam je rekao Hrelja, posljednjih mjeseci telefon često zvoni s upitima umirovljenika zašto nisu dobili covid dodatak. Čini se kako je najveći problem bio s umirovljenicima koji dio mirovine primaju iz inozemstva ili naprosto imaju nešto inozemnog staža, a ne primaju mirovinu na osnovu tog staža. Kako bi ostvarili pravo na covid dodatak, oni su tijekom svibnja i lipnja Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje morali dostaviti ili dokaz o visini inozemne mirovine ili izjavu da iz inozemstva ne primaju nikakvu mirovinu.

Mnogi od njih su propustili to učiniti pa su ostali bez covid dodatka, a sada će dobiti novu šansu.

“Savjetovao sam ministra da bi bilo ispravno umirovljenicima koji nisu ostvarili pravo, a formalno ispunjavaju uvjete, omogućiti još jednu priliku da dobiju covid dodatak. Pisao sam i premijeru, oni se slažu. Mislim da će se to vrlo brzo dogoditi, nadam se isplati prije Božića”, kazao nam je Hrelja.

U očekivanju nove odluke

Iako se još ne zna kada će se formalno donijeti odluka i otvoriti rokovi, umirovljenici ne bi trebali dugo čekati. Inače, svi uvjeti ostaju isti kao i kod prve isplate covid dodatka. Glavni od njih je da ukupna mirovinska primanja u isplati za ožujak 2021. godine ne smiju prelaziti 4.000 kuna, a ovisno o visini primanja u ime covid dodatka mogu ostvariti od 400 do 1.200 kuna jednokratne pomoći.

Ostaje nejasno hoće li se i u “trećem” krugu isplate ponovno zaobići umirovljenici koji rade na pola radnog vremena (oni nisu ostvarili pravo na covid dodatak, čak ni kada im je zbroj mirovine i plaće manji od 4.000 kuna). U svakom slučaju uskoro se može očekivati više informacija o samoj isplati.

Treći krug isplate tražili i HSU i umirovljeničke udruge

Sindikat i Matica zahtijevaju treći rok za isplatu Covid dodatka!

Inače, covid dodatak je u Hrvatskoj ostvarilo nešto manje od 710 tisuća umirovljenika, a prema prvim najavama iz vlade ciljali su pokriti 850 tisuća umirovljenika. Umirovljenici koji su tek naknadno shvatili da isplata nije išla automatski (zbog inozemnog staža) su na noge digli i Hrvatsku stranku umirovljenika i umirovljeničke udruge koje su formalno od vlade tražili da se još jednom otvore rokovi.

Inače, tiskanica koju su umirovljenici trebali dostaviti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje izgleda OVAKO.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap