Hrelja podržao Plenkovićev proračun: Evo što je s HDZ-om dogovorio za umirovljenike!

Jasmina Grgurić
18. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Silvano Hrelja danas je u Saboru vladajućoj većini osigurano 77. glas za rebalans proračuna. Doduše, ključan je bio onaj 76. za kojeg se do zadnjeg nije znalo hoće li ga HDZ-u uskratiti Čačićeva reformistica Natalija Martinčević. Ona to ipak nije učinila, a saborski zastupnik HSU-a našao se kao garancija koliko-toliko stabilne većine. No, što je time dobio?

Andrej Plenković i Silvano Hrelja u Saboru (Snimak zaslona)

Silvano Hrelja danas je u Saboru podigao ruku za rebalans proračuna kao 77. glas. Doduše, na kraju ne onaj za većinu ključni, jer je svoj 76. glas ipak dala reformistica Natalija Martinčević. Osiguravši stabilnu većinu, donedavni predsjednik HSU-a postao je ključna rezerva, a to mu nije prvi put. No, što je time dobio?

S Plenkovićem dogovorio veće obiteljske mirovine!

Podsjetimo, za ovaj čin Hrelja, ali i HDZ, očito pripremaju teren već neko vrijeme pa je tako prije desetak dana HSU-ovac otkrio preduvjet za suradnju s Andrejom Plenkovićem, zasigurno sluteći već tada konačni ishod.

“Ako Vlada Republike Hrvatske od 1. srpnja sljedeće godine počne isplaćivati obiteljske mirovine po europskom modelu, mogu me pozvati na razgovor oko projektne suradnje. Gotovo. Ende. To znači da nadživjeli bračni partner ima pravo na dio mirovine onoga koji je umro, vrlo konkretno, to je taj europski model. Mi smo predložili da to bude 50 posto, Vlada je to odbila” – kazao je Hrelja nedavno na N1 televiziji.

Da je do dogovora došlo, potvrdio nam je danas saborski zastupnik.

“Dogovorili smo ubrzano donošenje novog modela obiteljskih mirovina. I još neke stvari, sve će vrlo brzo biti poznato” – kazao nam je Silvano Hrelja.

Novi model obiteljske mirovine već iduće godine?

Inače, Vlada je već obećala novi model kojim će preživjeli bračni partner od preminulog moći naslijediti 10 do 15 posto veći udio mirovine koji je sada 70 posto, kao i da će uz vlastitu moći dobiti i dio mirovine preminuloga supružnika. No, primjena je planirana tek za tri do četiri godine.

silvano hrelja
Hrelja otkrio što je preduvjet za suradnju s Plenkovićem: Ovo bi čak i umirovljenici podržali!

Pitali smo Hrelju znači li to da umirovljenici na veće obiteljske mirovine umirovljenici onda sada mogu računati već sredinom iduće godine, kako je rekao. Do tada bi se, kaže, donio novi Zakon, no s primjernom će ipak vjerojatno trebati pričekati malo dulje jer je riječ o mirovinama u mirovanju pa je potrebno vrijeme da se one aktiviraju i obrade.

Hrelja je u proteklom periodu u saborsku proceduru uputio čak sedam zakonskih prijedloga u interesu umirovljenika, no nijedan zasad nije prihvaćen.

Saborski zastupnik HSU-a na konferenciji za medije danas će u 14:30 sati otkriti detalje dogovora s HDZ-om.

Hrelja podržao Plenkovićev proračun: Evo što je s HDZ-om dogovorio za umirovljenike!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap