Hrelja otkrio prve poteze ako postane ministar rada: Cenzus, obiteljske i povlaštene mirovine

Josip Mihaljević
17. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika gostovao je na N1 televiziji i otkrio je prve poteze ako postane ministar rada i mirovinskog sustava u slučaju da Restart koalicija osvoji vlast. Još uvijek nije jasno je li Hrelja doista njihov kandidat za tu ministarsku fotelju.

silvano hrelja

Foto: Silvano Hrelja | Youtube screenshot

Gost N1 Studija uživo bio je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja koji je govorio o prvim potezima ako nakon izbora 5. srpnja dobije mjesto ministra rada i mirovinskog sustava. Podsjetimo, Hrelja je još prošle godine izrazio spremnost da preuzme tu odgovornost, a prije samo nekoliko tjedana njegov stranački kolega Tomislav Žagar je potvrdio da Hrelja sigurno nakon izbora postaje ministar.

U međuvremenu su se pojavile informacije da njegov odabir još uvijek nije uklesan u kamen, a Hrelja je danas to komentirao ovako:

“Koaliciji sam na raspolaganje dao životno i političko iskustvo, ako se dogovorimo, HSU je zainteresirana i prihvaćam taj izazov”, kazao je.

Otkrio prve poteze ako postane ministar

Hrelja je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su svi prijedlozi HSU-a ušli u program koalicije, a kaže da su dobri i za sadašnje i za buduće umirovljenike. Prvi potez bi mu bio dizanje cenzusa za besplatno dopunsko osiguranje, a drugo rješavanje pitanja obiteljskih mirovina:

davor bernardić

"Više želja nego realnost": Je li Hrelja doista izbor za ministra rada ako SDP dobije izbore?

“Prvo bih predložio Vladi dizanje cenzusa dopunskog zdravstveno osiguranja, prihvatio bih se detaljnog izračuna i uvođenja obiteljskih mirovina jer imamo 220 tisuća korisnika mirovina od čega su 93 posto žene koje, kada im umre suprug, tonu u zonu siromaštva, odnosno ostanu na svojoj ili 70 posto mirovine preminulog”, rekao je Hrelja.

Treći potez išao bi u smjeru mirovina po posebnim propisima:

“Treba vidjeti što je zarađeno uplatom doprinosa, a što posebnim zakonima, ideja je da bi se te mirovine trebale isplaćivati svaka iz svog ministarstva, a ne iz zajedničkog fonda. Iz ove situacije ne znate što nas čeka, treba određena doza opreza, mi smo ovu godinu proglasili godinom borbe protiv siromaštva, naša strategija za to je mrtvo slovo na papiru, to si kao društvo ne možemo dozvoliti”, istaknuo je šef HSU-a.

“Premijer se hvali da je povećao mirovine…”

Znate li razliku između usklađivanja i povećanja mirovina? Jako je važna!

Hrelja je kritizirao mandat Vlade, posebno što se tiče mirovina i aktivnosti u mirovinskom sustavu. Kazao je kako se usklađivanje mirovina ne može nazvati povećanjem:

“Premijer se hvali da je povećao mirovine, to su po zakonu redovne indeksacije, samo održavanje kupovne moći i svaka vlada ima tu obvezu. Nisu ništa posebno napravili”, rekao je Hrelja.

Kritizirao je i uvođenje nacionalne naknade za starije osobe:

“Vlada je puno pričala, a davala je mrvice. Govoriti o nacionalnoj mirovini koju donosimo u ovom mandatu, a s primjenom se kreće iduće godine pokazuje dobročinstvo Vlade s odgođenim plaćanjem. To je kad pozovete nekog na piće, ali kod kuće zaboravite novčanik”, kazao je Hrelja.