Hrelja otkrio kojem predsjedničkom kandidatu HSU daje potporu

Josip Mihaljević
8. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Središnji odbor Hrvatske stranke umirovljenika na svojoj je 30. sjednici odlučio kojem će predsjedničkom kandidatu dati potporu. “Zbog dosadašnje suradnje, vrijednosnog sustava i karaktera” to će biti Zoran Milanović.

Silvano Hrelja Snimak zaslona/Večernji TV

HSU će na predsjedničkim izborima koji će se održati krajem godine podržati Zorana Milanovića, piše hr.n1info.com. To se moglo i očekivati, nakon informacija da će umirovljenička stranka napustiti Amsterdamsku koaliciju i u SDP-u naći novog/starog partnera:

“HSU nastavlja stratešku suradnju sa SDP-om u okviru Deklaracije o dobrom društvu u cilju ostvarivanja promjena u Hrvatskoj u sljedećem izbornom ciklusu. HSU će u skladu s ovom strateškom odlukom biti aktivni sudionik predstojećih predsjedničkih izbora”, kazali su.

Dosadašnju političku suradnju s SDP-om na čelu sa Zoranom Milanovićem nazvali su “mjerljivom”:

“Godine 2011. nastavili smo usklađivanje mirovina koje su prije toga dvije godine bile zamrznute. Predizborno obećanje da ćemo ukinuti povlaštene mirovine za saborske zastupnike, članove Vlade i suce Ustavnog suda ispunili smo na samom početku mandata 2011. godine”, priopćili su iz HSU-a.

Navode kako su i poboljšali Zakono mirovinskom osiguranju pravičnijom penalizacijom te omogućili rad umirovljenicima na pola radnog vremena. Uveli su i kategoriju dugogodišnjeg osiguranika za umirovljenike sa 60 godina života i 41 godinom staža koji mogu u mirovinu bez penalizacije. Navode i kako su sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja učinili održivim s jedinstvenim policama u iznosu od 70 kuna.

“Odluku o podršci temeljimo na dosadašnjoj suradnji, vrijednosnom sustavu, ali i karakteru kandidata. Poučeni zajedničkim radom i djelovanjem, sigurni smo da će se Zoran Milanović kao predsjednik brinuti o dobrobiti svih građana Republike Hrvatske”, zaključuje HSU.