Hrelja optužio ministra Pavića da manipulira podacima o stažu

Jasmina Grgurić Zanze
6. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Silvano Hrelja prozvao je ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića da plasira neistine putem medija i plaćenih oglasa. Hrelja je poručio da „nisu istinite ministrove optužbe na račun hrvatskih građana da imaju premalo radnog staža, čime obrazlaže potrebu da se godine odlaska u mirovinu povećaju sa 65 na 67 godina.“

silvano hrelja

Foto: Silvano Hrelja | Youtube screenshot

Na konferenciji za novinare u subotu, Silvano Hrelja naglasio je da se manipulira statističkim podacima prema kojima građani imaju samo 30 godina radnog staža. Naime, objašnjava to jednostavnom činjenicom da su iz podataka o radnom stažu izbačeni oni o umirovljenicima koji imaju mirovinu po međunarodnim sporazumima. To znači da osim radnog staža u Hrvatskoj, ističe Hrelja, imaju i radnog staža u drugim zemljama što podiže prosjek, piše T portal.

Umirovljenici optužili ministra Pavića da laže. Provjerili smo mirovine od 4.500 kuna!

Predsjednik HSU-a dodao je da su 42 tisuće umirovljenika koji su lani otišli u mirovinu imali prosjek staža od 34 godine i četiri mjeseca, što je blizu prosjeka EU-a.

„U kategoriji starosnih mirovina, dakle onih koji su otišli u mirovinu poslije navršene 65 godine života ima i onih koji imaju dvije ili čak tri mirovine, primjerice mirovinu za 16 godina rada u Hrvatskoj i autonomnu mirovinu, i samo taj staž je u obračunu, a nigdje nije prikazan njihov staž  primjerice iz Njemačke. Statistike su vrlo neprecizne i njima se manipulira“ – pojasnio je Hrelja.

Hrelja smatra da se takvim podacima ministar Marko Pavić suprotstavlja inicijativi sindikata i prikriva ono što je najgore u njegovoj mirovinskoj reformi, a to je prema mišljenju čelnika HSU-a rigidno kažnjavanje prijevremenih umirovljenika sa 0,3 posto umanjenja mirovinu po mjesecu ranijeg odlaska.

“Takva doživotna penalizacija generira siromaštvo među hrvatskim umirovljenicima“ – smatra Silvano Hrelja.

 

Hrelja optužio ministra Pavića da manipulira podacima o stažu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap