Hrelja: Oguglao sam na kritike i pljuvanja po društvenim mrežama. Sada rješavam stvari

Josip Mihaljević
30. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

HSU-ov Silvano Hrelja još je jednom pojasnio svoje razloge pristupanja vladajućoj koaliciji. Kaže kako je preuzeo rizik i počeo rješavati stvari. Kritičarima je poručio da je oguglao na pljuvanja po društvenim mrežama, a najavio je razogovore s ministrom pravosuđa oko toga da iskorištavanje starijih postane kazneno djelo.

Silvano Hrelja (Snimak zaslona/N1)

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja gostovao je jutros u ‘Novom danu’ N1 televizije. Još je jednom objasnio svoje razloge pristupanja vladajućoj koaliciji i govorio o nadolazećoj reformi obiteljskih mirovina.

silvano hrelja
Hrelja pojasnio novi model obiteljskih mirovina: Što će biti sa ženama koje nemaju svoju mirovinu?

“Radio sam transparentno. Pokazao sam javnosti sporazum s premijerom da će se okvir (zakonski prijedlog obiteljskih mirovina, op.a.) potpisati do 15. srpnja 2022. godine, a s implementacijom od početka 2023. To nije moj hir, to je ubrzanje u odnosu na plan Vlade od dvije godine.

Ja sam svojim potpisom sporazuma i podrškom ubrzao stvari dvije godine”, kazao je Hrelja.

Podsjetimo, kostur novog modela obiteljskih mirovina Ministarstvo rada planira predstaviti za nekoliko tjedana.

Oguglao na kritike i pljuvanja

Kako je objasnio Hrelja, ideja da pristupi vladajućoj većini bila je njegova, a ne vrha stranke. Kaže kako je time preuzeo rizik, ali i da je napokon u poziciji da rješava stvari.

“To su moje osobne odluke. Mogao sam uživati u hladovini, pričati lijepe priče, ali to ne mogu s obzirom da godinama rješavam probleme umirovljenika, a to nije dovoljno. Trebalo bi nas biti barem deset u Saboru. Politika je za mene mjerljiva kategorija. Ja sam preuzeo rizik i počeo rješavati stvari”, nastavlja Hrelja.

Hreljin potez su kritizirali brojni saborski kolege, predstavnici umirovljeničkih udruga, pa i sami umirovljenici. Evo kako je Hrelja odgovorio

umirovljeničkim udrugama:

“Hrvatski jal je najpoznatiji, kad netko nešto radi, svi su pametniji, ljepši. Mogli su biti pametniji da se nastavila suradnja udruga i stranke koja je bila pred 10 godina, ali to ga više nema. Svi se žele eksponirati u javnosti, reći da su oni najpametniji. Ja sam već oguglao na te kritike i pljuvanja po društvenim mrežama jer to ide s određenim poslom. Što se tiče obiteljskih mirovina, svi će biti u plusu, nitko neće biti u minusu. Nisam napravio ništa što oni ne rade, oni sjede u Nacionalnom vijeću, savjetnici su Vlade. Možda se ljute zbog toga što oni sada nisu vidljivi, nego sam ja preuzeo štafetnu palicu i odgovornost za rješavanje. Naravno da je sve malo i da kažemo da će mirovine rasti 50 posto, opet bi bilo nezadovoljnih. Najviše se bune oni s većim mirovinama, redovno hračkaju po svima. To je naš narod, ne mogu se ja s time boriti. Ja idem ovim putem jer mislim da je ispravan”, zaključio je.

Predložio da iskorištavanje umirovljenika postane kazneno djelo

Najavio je i razgovore s ministrom uprave i pravosuđa Ivanom Malenicom oko ideje da iskorištavanje starijih postane kazneno djelo. Kazao je to u kontekstu problema obiteljskih domova kojima s jedne strane prijeti gašenje, a s druge često u javnost dospijevaju zbog raznih nepravilnosti.

“Trenutno traju intenzivni razgovori predstavnika udruga i ministarstva i izgledno je da će ti obiteljski domovi kao takvi opstati i da će dobiti priliku novog razvoja.

No ono što treba učiniti je zabraniti ilegalni smještaj. On je suštini zabranjen, no treba rigorozno udariti prema tome. To se rješava zakonima.

Ja sam na zadnjem sastanku parlamentarne većine tražio da s ministrom pravosuđa Malenicom mijenjamo kazneni zakon u kojem bi se decidirano navelo kao kazneno djelo ilegalni smještaj starijih osoba, iskorištavanje, maltretiranje starijih osoba kao kazneno, da stanemo na kraj ilegalnim udomiteljstvima. To nema smisla, na to treba žestoko. Ilegala, iskorištavanje starijih osoba mora biti kazneno djelo. Dobio sam načelni pristanak da ćemo tijekom prvog mjeseca sjesti s ministrom Malenicom i da ćemo razgovarati o izmjenama kaznenog zakona što smatram da je pomak u zaštiti starijih osoba i da je puno bolje nego imati pravobranitelja koji će pisati prigovore”, zaključio je Hrelja.

Hrelja: Oguglao sam na kritike i pljuvanja po društvenim mrežama. Sada rješavam stvari
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap