Hrelja: Mirovine po posebnim propisima nepravedne su prema ljudima koji su uplaćivali doprinose

Jasmina Grgurić Zanze
10. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

“U službi borbe protiv siromaštva treba smanjiti penalizaciju prijevremenog umirovljenja na maksimalno 9 posto ili da sadašnja penalizacija nije doživotna, to jest da prestaje u 70. godini… Zbog toga ne treba kriviti građane, nego Vladu jer je pravo svakog pojedinca da odredi kada će u mirovinu po najpovoljnijim uvjetima”

silvano hrelja

Foto: Silvano Hrelja | Youtube screenshot

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika za Večernji list rekao je kako su male mirovine glavni problem mirovinskog sustava.

“Odlučno odbijamo tvrdnje Vlade da je mirovinski sustav neodrživ jer se radi o pravima građana koja se stvaraju desetljećima i koja moramo štititi zahvaćanjem u ostale prihode proračuna. S izuzetkom Njemačke, to čine sve ostale europske zemlje” – rekao je Silvano Hrelja.

Također, istaknuo je kako imamo velik broj mirovina po posebnim propisima koje nisu pokrivene odgovarajućim uplatama doprinosa, što je nepravedno prema ljudima koji su cijeli radni vijek uplaćivali novac u mirovinski fond.

Hrelja smatra kako trebamo drukčije urediti obiteljske mirovine radi većeg vrednovanja zajednički uplaćenih doprinosa tako da nakon smrti jednog partnera drugi ima pravo koristiti svoju mirovinu i dio mirovine preminulog partnera.

“U službi borbe protiv siromaštva treba smanjiti penalizaciju prijevremenog umirovljenja na maksimalno 9 posto ili da sadašnja penalizacija nije doživotna, to jest da prestaje u 70. godini. Smatramo da novi umirovljenici rođeni nakon 1962. godine i kasnije moraju na godine uplate doprinosa u prvi stup dobiti dodatak na mirovinu od 27 posto. Zbog toga smo podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o dodatku na mirovinu s kolegom Grbinom. Spremni smo ponuditi još desetke mjera manjeg obuhvata koje bi unaprijedile mirovinska prava građana” – rekao je Silvano Hrelja.

Predsjednik HSU-a rekao je i da će mirovinska reforma, ako bude takva kako se trenutno predstavlja u medijima, izazvati stampedo odlaska u prijevremenu mirovinu zbog rigidne penalizacije bez poštovanja duljine uplate doprinosa.

“Zbog toga ne treba kriviti građane, nego Vladu jer je pravo svakog pojedinca da odredi kada će u mirovinu po najpovoljnijim uvjetima” – zaključio je Silvano Hrelja.

Copy link
Powered by Social Snap