Hrelja: Broj od 160.000 umirovljenika s mirovinama do 1.000 kuna nije točan!

Jasmina Grgurić Zanze
18. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Razmatranjem uvjeta za uvođenje nacionalne mirovine, ova vrsta zaštitnog dodatka u starosti za građane bez primanja ponovno se našla u fokusu javnosti, ali i umirovljeničkih udruga i stranaka. Nakon prijepora oko cenzusa za besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, na relaciji Sindikata umirovljenika i Hrvatske stranke umirovljenika zaiskrilo je sada i oko ove teme.

Silvano Hrelja (Snimak zaslona/HSU)

Predsjednica Sindikata umirovljenika, Jasna A. Petrović komentirala je da 800 kuna nacionalne mirovine treba dati i umirovljenicima s mirovinom manjom od 800 kuna, koliko se razmatra da bi bio cenzus za ostvarivanje ovog prava, a ne samo starijima bez mirovine. No, predsjedniku Hrvatske stranke umirovljenika, Silvanu Hrelji, sporne su brojke koje je pritom iznijela.

Ne poznaju podatke ili manipuliraju s njima?

Petrović: "Nacionalnu mirovinu treba dati i umirovljenicima s manje od 800 kuna"

“To se ne bi smjelo odnositi samo na ljude koji nemaju mirovinu, nego na sve ljude koji imaju uvjete, a to znači da bi i onih 92.651 osoba koji imaju mirovine niže od 500 kuna, kao i oni koji imaju između 500 i 1.000 kuna mirovine, ako spadaju pod taj kriterij manje od 800 kuna, trebali dobiti razliku. Prosjek za tu grupaciju je 766 kuna. Znači još 70.354 umirovljenika” – kazala je, podsjetimo, Jasna Petrović.

No, s tim se brojkama nikako ne slaže Silvano Hrelja, upozoravajući da je pritom velikom većinom riječ o ljudima s inozemnom mirovinom, odnosno tek o dijelu mirovine za manji broj godina radnog staža ostvarenog u Hrvatskoj.

“Nikako nam nije jasno zašto Sindikat umirovljenika Hrvatske govori da bi trebalo, osim onim koji nemaju mirovinu, pomoći i onima koji imaju manje od 500 kuna mirovine. Pritom ističu brojku veću od 92.000 takvih umirovljenika. Ili još dodatnih 70.000 s mirovinom do 1.000 kuna. Jednostavno ili ne razumiju ili ne poznaju sustav i ne znaju čitati podatke Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ili manipuliraju s njima” – rekao je Hrelja.

Takvih umirovljenika je 128.000 manje!

Predsjednik HSU-a pojašnjava da bez međunarodnih ugovora u Hrvatskoj do 500 kuna mirovinu prima 3.600 osoba i još do 1.000 kuna prima 30.000 umirovljenika.

“To je značajan broj i o njemu treba voditi računa, ali je podatak Sindikata umirovljenika pogrešan za punih 128.000 umirovljenika. Ne razumijem motive da se složena i jadna situacija i nebriga o siromaštvu u Hrvatskoj pokušava prikazati puno crnijom nego što jest” – dodao je Silvano Hrelja.

To su ljudi koji, napominje, ne žive u Hrvatskoj te nije na nama da brinemo o njihovoj socijalnoj sigurnosti

Stav Hrvatske stranke umirovljenika o nacionalnoj mirovini jest da siromašnima u Hrvatskoj treba pomoći, ali ne stvaranjem posebne kategorije umirovljenika, nego kroz sustav socijalne skrbi koji je strogo kontrolirani proces.

Hrelja: Broj od 160.000 umirovljenika s mirovinama do 1.000 kuna nije točan!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap