Hrana u Hrvatskoj među najskupljom u svijetu, posebno jedna popularna namirnica!

Jasmina Grgurić Zanze
2. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Gospodarska kriza uzrokovana pandemijom dovela je do pada zaposlenosti i mnogima manjih plaća, ili u najboljem slučaju njihove stagnacije. Mirovine također ostaju jednake, s tek simboličkim povećanjem uslijed redovnog usklađivanja prema rastu plaća i troškova života, ali zato cijene hrane rastu. Namirnice su u Hrvatskoj među najskupljima u svijetu, pri čemu se posebno ističe cijena jedne vrste mesa koje često konzumiramo u našoj svakodnevnoj prehrani.

Ilustracija: Rawpixel

Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi tek oko 2.500 kuna, pri čemu većina umirovljenika prima manje. Nedovoljan je to mjesečni iznos za platiti režije, kupiti hranu i lijekove te podmiriti ostale redovne, a kamo li izvanredne troškove. Stariji građani najugroženija su kategorija koja je prisiljena šparati. Pandemija je donijela smanjenje i stagnaciju plaća i posljedično tomu tek neznatni rast mirovina kroz drugo ovogodišnje redovno usklađivanje. No, s druge strane cijene namirnica rastu.

Naime, kada bismo jednom tjedno kupili kilogram pilećega filea po punoj cijeni, mjesečno bi za tu namirnicu morali osigurati desetinu prosječne mirovine!

Hrana poskupjela 2,4 posto

Lani je u riziku od siromaštva bilo 743.000 građana koji su zarađivali manje od praga rizika za siromaštvo (2.710 kuna za samca i 5.691 kunu za obitelji s dvoje djece). Svaki četvrti zaposleni u kolovozu ove godine primio je plaću manju od 4.411 kuna, a 10 posto njih dobilo je plaću 3.711 kuna i manje, prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Sindikat umirovljenika ima novi cilj: Uz dva postojeća, žele i treće usklađivanje mirovina!

Promet u maloprodaji pao je za 6,9 posto u devet ovogodišnjih mjeseci u usporedbi s lani, cijene su istovremeno porasle za 0,3 posto, pri čemu je hrana skuplja 2,4 posto. Voće je skuplje 10,9 posto, meso 5,9 posto, mineralna voda i sokovi 3,6 posto, kruh jedan posto, piše Slobodna Dalmacija.

Hrana je poskupjela više nego su porasle plaće koje su u osam mjeseci realno porasle 2,1 posto u odnosu na iste lanjske mjesece ili za 290 kuna na 6724 kune, dok je medijalna plaća za kolovoz znatno manja i iznosi 5.747 kuna.

Mirovine su pak ove godine rasle  2,11 posto (0,7 posto u siječnju i 1,41 posto u srpnju) kroz usklađivanje aktualne vrijednosti dvaput godišnje prema rastu potrošačkih cijena i plaća, dakle manje nego cijene hrane.

Pileći file skuplji u još samo pet država

Tako pileće filete, jaja i govedinu plaćamo skuplje nego Nijemci, Česi, Slovenci, Poljaci, Finci, Kanađani, Amerikanci… Po cijenama pilećih filea smo šesti u svijetu, po cijenama sira domaće proizvodnje na 19. smo mjestu, po cijenama riže na 20. mjestu, jaja na 23., dok po cijenama govedine držimo 24. mjesto u svijetu.

Cijene i plaće više, a mirovine iste: Šemper objasnio zašto su rasle samo 0,7 posto

Naime, cijena kilograma pilećih filea od 10,04 eura osigurala nam je šesto mjesto po skupoći tog mesa u svijetu: skuplji su samo Švicarska, Island, Norveška, Francuska i Austrija. Tako pileći fileti u Njemačkoj koštaju 7,16 eura, u Češkoj 5,23 eura, Rusiji 2,77 eura, a u Brazilu 1,94 eura. Podaci su to sa numbeo.com koji prikuplja podatke o troškovima, cijenama i životu u gradovima od pola milijuna korisnika širom svijeta koji upisuju potrošačke cijene i troškove mjesta u kojem se nalaze, a svi podaci prolaze zaštitne filtre i provjere.

Kod nas kilogram sira domaće proizvodnje košta 9,94 eura, a numbeo.com za cijene jaja ima podatak da u Hrvatskoj paket od 12 jaja košta 2,34 eura, što joj je osiguralo 23. mjesto. Cijene govedine od 10,55 eura za kilogram donijelo je Hrvatskoj plasman na 24. mjestu u svijetu.

Hrana u Hrvatskoj među najskupljom u svijetu, posebno jedna popularna namirnica!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap