Hoće li i država dizati cijene u domovima umirovljenika? Evo što kažu iz Ministarstva!

Jasmina Grgurić Zanze
26. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Uz sva ostala poskupljenja, neugodna vijest početkom godine dočekala je umirovljenike kojima raste i cijena smještaja u županijskim domovima za starije. Cijene sada uvelike premašuju iznos prosječne mirovine pa mnogima život u domu umirovljenika nadoplaćuju djeca, unuci… Može li država učiniti nešto da to spriječi te planira li sama podizati cijene, nakon što su to već učinile pojedine županije, provjerili smo u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Foto: Rawpixel

Poskupljuje sirovina, hrana, energenti, a samim time i sve ostalo pa tako i smještaj u domovima za starije i nemoćne osobe. Ekonomski opravdano, ali posve nerealno, jer umirovljenici od prosječne mirovine više nemaju dovoljno kako bi podmirili mjesečnu cijenu u domu umirovljenika, a kamo li ostalo. U mnogim županijskim domovima ovo je već treće poskupljenje u posljednje tri godine, a prije toga nisu se mijenjale 18 godina.

Rast troškova života i porast minimalne plaće

Na primjeru županijskog Doma za starije i nemoćne u Sisku, smještaj je 2018. poskupio 15 posto, zatim 2019. za još 15 posto, a ove godine za dodatnih 10 posto u dvokrevetnoj i 20 posto u jednokrevetnoj sobi. Dakle, i do 50 posto skuplje pa su cijene sada 2.682 kune u dvokrevetnoj,  odnosno 3.225 kuna u jednokrevetnoj sobi za pokretnu osobu.

Smještaj u javnim domovima za starije poskupio 50 posto: Evo kolike su cijene sada!

Da bi stvar bila gora, i dalje je to jedan od jeftinijih domova umirovljenika u Hrvatskoj. Naime, prosječna cijena smještaja u javnim domovima u Hrvatskoj je i prije vala poskupljenja započetog 2018. godine iznosila 3.000 kuna. No, valja uzeti u obzir da se ona za treći i četvrti stupanj njege penje na 4.000 kuna.

Većina javnih domova pod ingerencijom je županija, dok su tri državna. Povjerili smo u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike može li država što učiniti da zaustavi poskupljenja, zaštiti umirovljenike subvencijama za razliku od visine mirovine do cijene smještaja, kao i planiraju li poskupiti smještaj u državnim domovima.

Cijene smještaja, pojašnjavaju nam, rastu jer su se povećali rashodi poslovanja pružatelja usluga zbog porasta troškova života i povećanja minimalne plaće.

Cijene će od 2023. rasti i u državnim domovima

“Država ne može utjecati na odluke županija o cijenama usluga te se državnim „subvencijama“ ne može podmiriti razlika u cijenama koje županije slobodno formiraju. No, ako korisnik nema sredstava za podmirenje troškova smještaja, niti ih može podmiriti prodajom imovine ili sredstvima obveznika uzdržavanja, može se obratiti centru za socijalnu skrb.

Država plaća smještaj za više od 1.500 osoba u državnim i županijskim domovima za starije

Ukoliko ispunjava uvjete za smještaj u dom temeljem Zakona o socijalnoj skrbi, nadležni centar za socijalnu skrb može donijeti rješenje o smještaju, pri čemu se nedostatni iznos do pune cijene smještaja može podmiriti iz državnog proračuna, ako ima slobodnog mjesta unutar ugovorenog kapaciteta u mreži” – kažu iz Ministarstva.

Cijene će rasti i u državnim domovima, potvrđuju nam, ali ne ove, nego početkom 2023. godine.

Provjerili smo koliko trenutno košta smještaj u tri državna doma. Za pokretne korisnike u Domu za starije i teško bolesne odrasle osobe “Majka Marija Petković” u Blatu na Korčuli jednokrevetna soba je 3.221 kunu, a dvokrevetna 2.921 kunu, dakle već sada viša nego u županijskom Domu u Sisku nakon tri poskupljenja. Cijena za prvi stupanj njege u Domu za starije osobe Oklaj je 2.800 kuna, dok je državni dom u Metkoviću najskuplji i košta 3.200 kuna.

Osam novih centara sa 800 mjesta za starije osobe

Pitali smo i planira li država konačno ući u izgradnju novih domova za starije osobe. Za sada je u planu tek 800 mjesta u osam novih centara, ali kroz pružanje izvaninstitucijskih i institucijskih usluga, koje će najvećim dijelom pružiti potporu i pomoć starijim osobama u vlastitu domu.

Liste čekanja u domovima za starije: Evo kako se slažu i tko ima prednost!

“Nacionalnim planom oporavka i otpornosti planirano je osigurati dodatnih 800 kapaciteta za starije osobe izgradnjom osam centara za starije osobe radi pružanja izvaninstitucijskih i institucijskih usluga.

Aktivnosti izgradnje i opremanja centara za starije osobe koordinira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a jedinicama područne (regionalne) samouprave će se uputiti javni poziv radi sudjelovanja u realizaciji projekta na njihovom području. Rok dovršetka izgradnje i opremanja centara za starije osobe je drugo tromjesečje 2026. godine” – pojasnili su nam iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Copy link
Powered by Social Snap