Hoće li 2020. biti dobra godina za umirovljenike? Prognoze nisu bajne

Josip Mihaljević
31. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Možda je 2019. godina bila velika za mirovinski sustav, ali za umirovljenike svakako nije. Mirovine nisu narasle niti stotinu kuna, ali nada umire zadnja. Ni prognoze za 2020. godinu ne ulijevaju previše nade, posebice za umirovljenike.

2020

Foto: Unsplash

Usklađivanje mirovina u 2019. godini na prosječnu mirovinu nije se odrazilo ni sa okruglih 100 kuna povišice. A ne treba zaboraviti ni da cijene namirnica i troškovi režija nisu pretjerano obazrivi prema umirovljeničkim džepovima.

Čemu se dakle umirovljenici mogu nadati u 2020. godini?

Vjerojatno neće doći do ekonomske krize

Što umirovljenici mogu očekivati po pitanju mirovina ako dođe do recesije?

I dok se sredinom godine šuškalo da bi 2020. ili 2021. godine mogla nastupiti nova svjetska kriza, posljednje informacije govore da do nje vjerojatno neće doći. No, to što neće doći do katastrofe samo po sebi ne može biti dovoljno za dobru vijest.

Međutim, visina mirovina ovisi o brojnim faktorima, pa tako i visini plaća ostalih radnika. Početkom godine na snagu stupaju porezne olakšice za mlađe od 30 godina, piše dnevnik.hr. Oni mlađi od 25 neće plaćati porez na dohodak, a između 26. i 30. godine života plaćat će 50 posto poreza na dohodak.

Povećat će se i minimalac, sa sadašnjih 3.000 na 3.250 kuna. Porezna stručnjakinja Anja Božina objašnjava da će prave efekte ovih poteza osjetiti oni koji imaju od 6.000 bruto plaće naviše:

“Recimo da bi možda neki efekt eventualno osjetili oni koji će imati otprilike oko 6000 kuna bruto plaću. To će biti jako malo, nekakvih 200-300 kuna na mjesečnoj razini”, kazala je.

Potreban je snažniji rast plaća za snažniji rast mirovina

Burna 'umirovljenička' 2019.: Mirovinska reforma, osrednje usklađivanje mirovina i referendum koji je sve srušio

Ugostitelji će u novoj godini poslovati po stopi PDV-a od 13 posto, što bi moglo rezultirati rastom plaća i u njihovom sektoru.

“Definitivno će svi koji rade s hranom imati puno lakše poslovanje i puno lakše uvjete da budu konkurencija ostalim mediteranskim zemljama. Imat će mjesta za dizat plaće radnicima, moći će zaustaviti kvalitetnu radnu snagu da se ne iseljava”, kazao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

Međutim, za bitniji rast mirovina potrebno je osigurati i bitan rast plaća u svim sektorima. Nova formula za usklađivanje mirovina, tzv. “70:30” bi u tome odigrala ulogu, budući da bi povoljniji faktor (rast plaća) polučio i veće mirovine. No, ove mjere niti izdaleka ne izgledaju kao nešto što će umirovljenicima donijeti veće mirovine.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap