Što umirovljenici mogu očekivati po pitanju mirovina ako dođe do recesije?

Josip Mihaljević
21. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Iz ekonomskih krugova se već otprilike godinu dana najavljuje ekonomska kriza. Gospodarstva diljem svijeta usporavaju, a ako se nešto ne promijeni, 2021. godine mogli bi imati neugodna iznenađenja. Pitali smo predsjednicu Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasnu Petrović što se s mirovinama događalo u prošloj recesiji i što bi se moglo događati u budućnosti.

Jasna A. Petrović, Foto: Tea Ovničević|mirovina.hr

Velika ekonomska recesija 2008. godine nije donijela ništa dobro umirovljenicima. Većina zemalja za nju je bila nespremna. Gospodarstvo je “zakočilo” što je rezultiralo bitno manjim poreznim prihodima i krenulo se u politiku štednje.

Ukidanje rasta mirovina kao oblik “štednje”

Jasna Petrović: Nema argumenta za rad do 67. godine života u Hrvatskoj!

Što se događa s mirovinama i mirovinskim sustavom kada nastupi recesija, pitali smo predsjednicu Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasnu Petrović:

“Osim razdoblja kada je gospođa Kosor ukinula bilo kakvo usklađivanje mirovina, kao što je napravio Vučić nedavno u Srbiji, uvijek se ide s rezanjem. Rezanje je prvi recept koji vladajući vide.

U svakom slučaju, ako dođe do recesije, bitno je prepoznati rješenja koja ne idu na štetu najsiromašnijima”, kazala je Jasna Petrović za Mirovina.hr

Posljedice prošle recesije još uvijek su svježe, a ekonomisti ističu da je svijet “spremniji” na crni scenarij recesije nego što je bio 2008. godine. Jasna Petrović na tragu toga podsjeća da se u vremenima van recesije može raditi puno kako bi se osigurali kada do nje dođe:

“U Europi se radi na inovativnim modelima stjecanja novaca za mirovinske sustave. U Danskoj ga recimo financiraju samo iz poreza. Oni imaju najnižu stopu siromaštva i najniži jaz između mirovina muškaraca i žena.

Hrvatska je nedovoljno porezno kompetentna za takve poteze, ali i kod nas postoje mehanizmi. Ukidanje II. stupa, vraćanje doprinosa na 20 posto u I. stup, a drugi stup bi tada postao dobrovoljan način štednje”, kazala je.

“Kriza ne mora biti loša za mirovinski sustav”

aladrović
Ministar Aladrović: "Ukinuti povlaštene mirovine? Nećemo ih ukidati, ali..."

Ipak, Jasna Petrović ističe da kriza ne mora biti nužno štetna za mirovinski sustav. Ona pritisne ljude da počnu razmišljati inovativnije.

“Ja mislim da bi takva kriza potjerala na reviziju mirovina po posebnim propisima i invalidskih mirovina. Možda bi trebalo napraviti analizu apsolutno svih mirovina. Dugo sam u ovom svijetu i mogu vam sa sigurnošću reći da postoje ljudi u Hrvatskoj koji danas primaju mirovine – koliko su htjeli. Jer im je netko to ukucao.

Mnogo toga bi se moglo očistiti, katarza je potrebna”, zaključuje Petrović.

Što umirovljenici mogu očekivati po pitanju mirovina ako dođe do recesije?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap