HDZ-ovac obećava subvencije umirovljenicima za privatne domove. No, plan mu ima manu…

Jasmina Grgurić Zanze
26. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Zanimljivim prijedlogom HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika, znanstvenik i liječnik Zoran Đogaš, povećava si šanse da 26. lipnja dobije lokalne izbore za koje je kampanja u Splitu u punom zamahu. Naime, starijim sugrađanima obećava subvencije smještaja u privatnim domovima umirovljenika, no plan mu ima jednu ozbiljnu manu…

Zoran Đogaš, kandidat za gradonačelnika Splita (Snimak zaslona/HRT)

Zoran Đogaš, HDZ-ov kandidat za splitskog gradonačelnika, predlaže subvencioniranje troška smještaja u privatnim domovima za starije i nemoćne. Pritom navodi da je oko 1.120 ljudi smješteno u domovima Splitsko-dalmatinske županije i tu postoji jedan dio koji se subvencionira. Troškovi su oko 3.500 kuna, međutim u znatno skupljim privatnim domovima je 740 korisnika, a u obiteljskim domovima ima 421 korisnik.

Po 800 kuna svima s mirovinom do 4.000 kuna

Stariji umirovljenik sjedi na klupi u parku
Želite u dom za starije? Morate potpisati zadužnicu! Evo što to znači za vašu mirovinu

“Cijene u privatnim domovima znaju biti do 7.500 kuna, što je jako veliko i mislimo da bi Grad trebao subvencionirati jedan dio troška za naše građane koji su to zaslužili, trebaju dostojanstveno živjeti. Stvarali su ovaj grad i nas. Tu planiramo izdvojiti 800 kuna subvencije za naše građane” – predlaže znanstvenik i liječnik koji se našao u politici.

Pritom naglašava da je prosječna mirovina oko 3.000 kuna, zbog čega razmišljaju o cenzusu od 4.000 kuna.

“Svi ispod toga iznosa bi dobili te subvencije, a to bi Gradu predstavljalo trošak od svega 3,8 do 4,8 milijuna kuna, ovisno o tome koji građani imaju prebivalište u Splitu i imaju pravo na to” – kaže Đogaš.

Upravo ovdje leži i mana Đogaševa prijedloga, a to je da nekom tko ima mirovinu primjerice 2.500 kuna, 800 kuna neće baš puno pomoći da plati razliku do navedenih 7.500 kuna. Ipak, ako bi se smještaj našao za 5.000 kuna, pomoć bi to bila djeci i unucima da plaćaju manju razliku za svoje roditelje, djedove i bake.

Za veće subvencije treba pojačati i gradski budžet

Kako u dom kada je osobi hitno i nema novca? Ovo je postupak preko Centra za socijalnu skrb!

“Budžet grada nije dovoljan da pokrije sve troškove, mi moramo misliti na povećanje prihoda. Komunalni doprinosi, to je stvar koja se mora ubrzat, 1.700 građevinskih dozvola ovaj čas čeka. Europski projekti, državna pomoć, sve je to način kako se moramo izborit za to. Ja mislim da bi taj dio subvencije morao ići do 2.000 kuna što je već ozbiljna priča, to bi na razini grada bilo 10 do 11 milijuna. Moramo povećavat rashode u tom dijelu za osjetljive skupine”, pojasnio je, piše Dalmacija danas.

Za starije ima još jedan projekt na Medicinskom fakultetu, koji se radi zajedno s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom zdravstva.

“Nije to samo smještaj, postoji ideja o dnevnim boravcima, tu Osijek prednjači i tu se mogu dobiti sredstva iz EU. Naš projekt na Medicini je vrijedan 2.5 milijuna eura i tu je novost taj integrirani pristup skrbi za starije i nemoćne, to je nešto za što ću se zalagati” – dodaje Đogaš.

Copy link
Powered by Social Snap