Hamas oslobodio dvije izraelske umirovljenice, jedna podijelila iskustvo: ‘Prošla sam kroz pakao’

Matej Markovinović
24. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Kao odgovor na katarsko-egipatsko posredovanje, Hamas je oslobodio dvije izraelske umirovljenice, Nurit Yitzhak i Yochved Lifshitz. Umirovljenice su bile u lošem zdravstvenom stanju, a do granice ih je doveo Crveni križ.

Screenshot: Twitter

Hamas je oslobodio dvije izraelske umirovljenice, Nurit Yitzhak Yochved Lifshitz, kao odgovor na katarsko-egipatsko posredovanje. Glasnogovornik oružanog krila skupine, Abu Obaida, rekao je u priopćenju da je oslobađanje talaca osigurano ‘unatoč neprijateljskom odbijanju da ih prihvati od prošloga petka i njihovom zanemarivanju pitanja Hamasovih zarobljenika’

Navodi se, također, da su izraelske umirovljenice oslobođene i iz loših zdravstvenih razloga. Egipatska televizija Al Qahera objavila je snimku njihovog oslobađanja na kojoj se vidi da ih prebacuju iz vozila Crvenog križa u vozilo Hitne pomoći na granici Egipta i Gaze.

Za britanski The Guardian oglasila se i Sharone Lifschitz, kći jedne oslobođene umirovljenice.

– Mogu potvrditi da je moja majka Yochi Lifschitz bila jedan od dvoje talaca koje je večeras pustio Crveni križ. Iako ne mogu riječima izraziti olakšanje što je sada na sigurnom, ostat ću usredotočena na oslobađanje svog oca i svih onih, nekih 200 nevinih ljudi, koji su ostali taoci u Gazi, rekla je.

Svega nekoliko sati nakon oslobođenja, umirovljenica Lifschitz dala je izjavu za novinare u bolnici u Tel Avivu. Rekla je da su je Hamasovci oteli na motorima i da su je udarali štapovima. Odveli su je u podzemne tunele u kojima su bili stražari, bolničar i doktor, a kada je stigla u Gazu, rekli su joj da je neće ozlijediti jer vjeruju u Kuran.

Prostorija u kojoj se nalazila bila je čista, spavala je na podu na madracu, a liječnik joj je dolazio svaka dva do tri dana. Prošla je, kako kaže, kroz pravi pakao te je prozvala izraelsku vladu rekavši da su potrošili milijarde na graničnu ogradu koja nije spriječila ništa da Hamas prođe, piše BBC.

– Prošla sam kroz pakao. Priča neće biti gotova dok se svi ne vrate, zaključila je oslobođena umirovljenica.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap