Habulin: Jako je malo živih sudionika NOB-a, a njihove mirovine mogu naslijediti samo supruge

Josip Mihaljević
21. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin uoči sutrašnjeg Dana antifašističke borbe otkrio je koliko je živih NOB-ovaca u Hrvatskoj. Statistika HZMO-a otkriva da ih je ukupno oko sedam i pol tisuća, no ogroman dio opada na supruge preminulih boraca.

Snimak zaslona: Youtube

Sutra se obilježava Dan antifašističke borbe, a predsjednik Saveza antifašističkih boraca RH Franjo Habulin gostovao je u Briefingu Jutarnjeg lista u kojem se dotaknuo mirovina NOB-ovaca. Prema najnovijim podacima HZMO-a, u Hrvatskoj imamo 7589 korisnika mirovine po posebnom propisu u kategoriji ‘Sudionici Narodnooslobodilačkog rata’. Oni u prosjeku imaju 29 i pol godina staža te primaju mirovinu od 3.032 kune.

No, kako je otkrio Franjo Habulin (pozvavši se na podatke s kraja 2020. godine), sami sudionici imaju nešto veće mirovine:

“Jako je malo živih sudionika NOB-a. Prema podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje 31. prosinca 2020. godine ih je bilo 1105. Oni primaju mirovine po posebnim propisima u prosječnom iznosu od 3.854 kune, a još 6813 osoba prima obiteljske mirovine sudionika NOB-a. Njihova prosječna mirovina iznosi 2812 kuna i na nju uz borce NOB-a imaju pravo samo supruge umrlih boraca.

Nikakva djeca i unuci kao što se priča. Jedan rođak me pitao može li on dobiti boračku mirovinu jer mu se djed borio u NOB-u. Rekao sam u da je na to imala pravo jedino njegova baka”, poručio je Habulin za Jutarnji list.

Habulin je usporedio “partizanske” mirovine s mirovinama branitelja iz Domovinskog rata (koje iznose oko 6000 kuna), ali je s ponosom istaknuo kako je i sam branitelj i časnik Hrvatske vojske.

Foto: Statističke informacije HZMO

 

 

Habulin: Jako je malo živih sudionika NOB-a, a njihove mirovine mogu naslijediti samo supruge
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap