Grob Ante Pavelića u Madridu išaran ćirilicom i komunističkim simbolima

Josip Mihaljević
5. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Za sada nepoznati počinitelj je u Madridu crvenom bojom išarao grb obitelji Pavelić, gdje je s obitelji pokopan poglavnik NDH. Na grobnici su osvanuli čekić i srp, zvijezda petokraka, a na ćirilićnom pismu je napisano SKOJ.

ante pavelić grob

Foto: FB stranica ‘Hrvati Deutschland

Facebook straica ‘Hrvati Deutschland’ objavila je fotografiju išaranog groba Ante Pavelića u Madridu. Prema njihovoj objavi, fotografiju su im dostavili rukovoditelji ‘Odbora koji se brine o ostavštini Višnje Pavelić’.

Priopćenje možete pročitati u nastavku:

“U MADRIDU OSKRNAVLJENA GROBNICA OBITELJI PAVELIĆ:

Oba grobna mjesta išarana crvenom bojom, natpisima SKOJ i zvijezdom petokrakom.

Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić, posljednje umrle od troje djece poglavnika Nezavisne Države Hrvatske dr. Ante Pavelića, poslao je fotografiju grafitima išarane grobnice obitelji Pavelić u Madridu te kratko priopćenje u kojem osuđuje “vandalski čin skrnavljenje grobnice obitelji Pavelić”.

Uz napomenu kako kako “svaka mrtva osoba ima pravo na označeno grobno mjesto”, a živi “na odavanje počasti svojim mrtvima”, Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić, a time i o njezinoj obiteljskoj grobnici u Madridu, navodi kako su „neokomunističi izgrednici grafitima oskrnavili i oštetili grobnicu te tako podsjetili na skrnavljenja i rušenja hrvatskih grobova i mnogih grobalja diljem Hrvatske i BiH nakon uspostave njihove Jugoslavije“.

Kao što se vidi na poslanoj fotografiji, grobnica u kojoj su pokopani dr. Ante Pavelić, njegova supruga Mara, sin Velimir i kćer Višnja Pavelić, je oskrnavljena grafitima ispisanim na ćirilici te komunističkim simbolima srpa i čekića. Na nekoliko mjesta na ćirilici je ispisana i skraćenice SKOJ, a koja znači Savez komunističke omladine Jugoslavije.

Križ iznad dvaju grobnih mjesta je također oskrnavljen i prekrižen crvenom bojom, a ispod njega je nacrtana komunistička zvijezda petokraka, srp i čekić te natpis SKOJ.

Obzirom da se radi o privatnom madridskom groblju, Odbor koji brine o ostavštini obitelji Pavelić navodi kako su uputili prosvjedno pismo vlasnicima groblja te zatražili saniranje oštećenja sa čišćenjem grobnice i uklanjanje jugokomunističkin simbola.”

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap