Na današnji dan oslobođen je Zagreb: Pogledajte kako je to izgledalo u ovoj fotogaleriji

Josip Mihaljević
8. svibnja 2018.
Foto dana
A- A+

Njemačke trupe su u Zagreb ušle 10. travnja 1941. godine, a Slavko Kvaternik je istog dana proglasio stvaranje Nezavisne Države Hrvatske. Sljedeće četiri godine, Zagreb je bio poprište intenzivne antifašističke borbe pod vodstvom Komunističke partije Jugoslavije, koja je na današnji dan rezultirala oslobođenjem Zagreba.

oslobođen zagreb

U završnim operacijama za oslobođenje zemlje, Zagreb su 8. i 9. svibnja 1945. godine oslobodile 45., 28., 39. jedinice divizije Druge armije te neke jedinice Prve armije.

Ante Pavelić, poglavnik NDH, odbacio je sve planove za “obranu” grada i naredio povlačenje vojske prema Sloveniji i Austriji, plan je bio predati se britanskim snagama koje su se tamo nalazile. To se dogodilo nekoliko dana prije ulaska partizanskih trupa u Zagreb tako da neke velike borbe zapravo i nije bilo.

Zagreb je skupa s okolicom u početku rata imao oko 300.000 stanovnika, a njih 50.000 sudjelovalo je u Narodnooslobodilačkoj borbi. Od tog broja, tijekom četiri godine NDH, poginulo ih je 20.000, na ulicama, u zatvorima i logorima. Osamdeset i devet Zagrepčana proglašeno je narodnim herojima, među kojima su Božidar Adžija, Ivo Lola Ribar, August Cesarec i drugi.

A sada, fotogalerija.

 

Nekoliko dana kasnije na Jelačićevom trgu održan je miting oslobođenja grada i zemlje na kojem se, prema procjenama, okupilo oko 100.000 ljudi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap