Grčić o reformi: Naši umirovljenici većinom su ispod praga siromaštva

Jasmina Grgurić Zanze
28. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

“Preko 800.000 umirovljenika od oko 1,1 milijun ima mirovine ispod 3.000 kuna, dok negdje oko 450.000 ima ispod socijalnog minimuma. Naši umirovljenici u najvećem broju su ispod praga siromaštva i to je problem, signal da su oni negdje sa strane i da se sve do sada jako malo pričalo o tome. Koliko vidimo ove prve prijedloge mirovinske reforme, oni su uglavnom restriktivni i ne idu u korist umirovljenicima, nažalost”

Branko Grčić Snimak zaslona: N1 Televizija

Saborski zastupnik Branko Grčić (SDP) komentirao je prijedloge mirovinske reforme. U studiju N1 Televizije osvrnuo se na razliku između osiguranika iz prvog i oba mirovinskog stupa, još uvijek zakinutih za famozni dodatak od 27 posto. Njega bi, prema najavama ministra Marka Pavića, trebali dobiti i novi umirovljenici, ali na način da se odreknu štednje iz drugog stupa kako bi ostvarili dodatak na mirovinu iz prvog.

“Ovo je očigledno jedna kalkulacija koja ide za tim da bi se pokušalo dati ljudima na izbor da biraju ili 27 posto dodatka ili drugi stup. Međutim, ta opcija i dalje zadržava mirovine na izrazito niskoj razini, ako se to dogodi i to je ključni problem Hrvatske u ovom trenutku. Preko 800.000 umirovljenika od oko 1,1 milijun ima mirovine ispod 3.000 kuna, dok negdje oko 450.000 ima ispod socijalnog minimuma. Naši umirovljenici u najvećem broju su ispod praga siromaštva i to je problem, signal da su oni negdje sa strane i da se sve do sada jako malo pričalo o tome. Koliko vidimo ove prve prijedloge mirovinske reforme oni su uglavnom restriktivni i ne idu u korist umirovljenicima, nažalost” – rekao je Branko Grčić.

Osigurati dodatnih 350 milijuna kuna za umirovljenike

Već sada se iz poreznih prihoda, a ne iz doprinosa financira tih 17 milijardi kuna o kojima je ministar govorio, što Grčić također ističe kao problem. Upozorio i na činjenicu da mirovine iz dana u dan zaostaju za prosječnom plaćom, pri čemu bi Vlada morala voditi računa da mirovine više udjelom u plaći ne smiju padati.

“Neki dan sam govorio o tome i predložio nešto što je mislim razumno u trenutku kada Hrvatska ipak, koliko-toliko raste. Imamo gospodarski rast i rast prihoda u proračunu  te smo došli u fazu da smo sredili javne financije tako da po prvi put imamo suficit, znači višak u proračunu. Tvrdim da u takvoj situaciji trebamo barem u relativnom smislu održati položaj umirovljenika u tom proračunu. Pokušao sam izračunati i ispada da bi se negdje oko 350 milijuna kuna trebalo izdvojiti uz tih 17 milijardi, a koji bi na neki način osigurali da udio mirovina u ukupnim prihodima, odnosno rashodima proračuna ostane isti kao prošle godine, a ne da pada. To su vatrogasne, a ne sustavne mjere za rješavanje problema održivosti mirovinskog sustava. Moramo pružiti šansu sadašnjim umirovljenicima da se to usklađivanje, koje po sadašnjoj formuli nije dovoljno da bi se pratio taj omjer mirovina i plaća, jednostavno dopuni dodatnim mjerama koje bi održale relativan položaj umirovljenika među svim ostalim društvenim skupinama” – predlaže Grčić.

Šetnju iz drugog stupa država neće uzeti preko noći

Mirovinska reforma: Umirovljenici postaju radnici. Umjesto većih mirovina - više rada

O uzimanju ušteđevine građana iz drugog stupa, koja trenutno iznosi oko 95 milijardi kuna, SDP-ov saborski zastupnik kaže da se to neće dogoditi preko noći, nego će se u proračun prebacivati u nekoj dinamici u idućih deset, 20, 30 i 40 godina, ovisno o odluci umirovljenika da izaberu 27 posto dodatka ili da ostanu u drugom stupu.

Grčić je istaknuo i dugoročnu neodrživost mirovinskog sustava, posebice u odnosu na demografske prilike i vrlo tešku situaciju na tržištu rada gdje nemamo dovoljno radnika. Povećanje ponude rada jedini je način da imamo one koji uplaćuju doprinose da bi temeljem generacijske solidarnosti oni koju idu u mirovinu nju mogli i dobivati. O tome će računa, smatra, morati voditi i porezna reforma jer ako će se doprinosi smanjivati, državu će to godišnje koštati oko četiri milijarde kuna. Grčić pita gdje su tu umirovljenici ako država ima te četiri milijarde kuna kojih se može samo tako odreći.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap