Grbavac: Građani bi za mirovinu trebali uplaćivati dvostruko više u fondove

Jasmina Grgurić Zanze
17. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Vlada bi trebala provesti plan kako bi postupno udvostručila iznose koje građani uplaćuju u mirovinske fondove, čime bi se sanirali gubici u mirovinskom sustavu. Izjavio je to Damir Grbavac, predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima, za Reuters.

foto: Marko Matijević|mirovina.hr

Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka iznijele su stajalište kako Hrvatska treba reformu mirovinskog sustava ako želi osigurati dovoljno zdravo gospodarstvo i pridruži se eurozoni, piše Reuters. Upravo je povećanje postotka izdvajanja mirovinskog doprinosa sastavni dio najavljene reforme, što su nam potvrdili i iz Ministarstva još krajem prošle godine. Na tom tragu valja tumačiti i izjavu Damira Grbavca, predsjednika Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima, koji smatra da bi građani trebali za mirovinu uplaćivati čak dvostruko više.

Jačanje drugog stupa

Naime, najslabija karika postojećeg mirovinskog sustava upravo je drugi mirovinski stup koji je primarno trebao učvrstiti vezu između visine uplaćenih doprinosa i visine mirovine, ali izdvajanja od pet posto više nisu dovoljna ni da bi se zadržala postojeća visina mirovina. S jačanjem drugog mirovinskog stupa krenulo bi se već ove godine.

“Povećanje postotka izdvajanja mirovinskog doprinosa u drugi mirovinski stup ovisit će o projekcijama gospodarskog rasta Republike Hrvatske te mogućnosti opterećenja gospodarstva u možebitnom postupnom povećanju ukupne stope izdvajanja doprinosa za mirovinsko osiguranje, kao i fiskalnim mogućnostima državnog proračuna u sufinanciranju troškova mirovinskog sustava koji se ne mogu namaknuti sredstvima doprinosa za mirovinsko osiguranje.” – poručili su nam tada iz kabineta Marka Pavića, ministra rada i mirovinskog sustava.

Deset umjesto pet posto

Grbavac, koji je ujedno i predsjednik Uprave Raiffeisen mirovinskog fonda, dodaje kako mirovinski fondovi mogu pridonijeti održivosti mirovinskog sustava, ovisno o tempu postepenog povećanja uplata u fondove koji bi, prema planu, trebali iznositi 10 posto bruto plaće. Porezni obveznici sada uplaćuju pet posto bruto plaće u obavezni mirovinski fond te 15 posto u državnu blagajnu kao dio sustava međugeneracijske solidarnosti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap