Imovina mirovinskih fondova unatoč Agrokoru skočila za 9,5 posto

Jasmina Grgurić Zanze
8. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Slučaj Agrokor nije ugrozio mirovine pa tako najveći strahovi, srećom, nisu ispunjeni. Imovina je čak i narasla. Iz Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava najavljuju daljnja ulaganja naših sredstava u hrvatske tvrtke, a možda i u HEP.

U mirovinskim  je fondovima 7,7 milijardi kuna više u odnosu na 2016.  (Pixabay)

Mirovinski fondovi na kraju prošle godine imali su 91,9 milijardi kuna, što je 7,7 milijardi kuna više nego krajem 2016. godine, odnosno 9,5 posto. Taj podatak izrečen je i na konferenciji za novinare Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, a prenosi Lider.

Bolji od ostalih tranzicijskih država

Pritom, istaknuto je da ukupna imovina obveznih mirovinskih fondova predstavlja 26 posto bruto domaćeg proizvoda te je prema godišnjem povećanju od 9,5 posto Hrvatska vodeća među tranzicijskim državama. Zadovoljavajući su to rezultati, smatraju, pogotovo ako ih promatramo u svjetlu slučaja Agrokor.

Tako je lani u kategoriji A mirovinskih fondova prinos iznosio 4,57 posto, u kategoriji B 3,06 posto, a u kategoriji C 6,08 posto. Od početka rada 2002. do kraja 2017., rečeno je na konferenciji, prosječni godišnji prinos svih obveznih mirovinskih fondova kategorije A iznosio je 8,95 posto, kategorije B 5,76 posto, te kategorije C 6,93 posto.

Predsjednik Udruge i predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, Damir Grbavac istaknuo je da je u fondovima zadnjeg dana prošle godine bilo 1,84 milijuna članova, od čega 98 posto ili 1,81 milijun u kategoriji B.

Kriza u Agrokoru nije ugrozila mirovine, u fondovima tri milijarde kuna više

Preostala imovina u Agrokoru minorna

Grbavac ističe, prenosi Lider, da od početka rada mirovinska društva značajan dio sredstava ulažu u hrvatska poduzeća te kako su i dalje zainteresirana za ulaganja u infrastrukturne projekte, ali i u sektor energetike, te je u tom kontekstu naveo potencijalno ulaganje u HEP. To što su mirovinski fondovi preživjeli slučaj Agrokor po njemu dokazuje da su dobro vođeni.

Dodaje i da fondovi ne namjeravaju sudjelovati u roll-up kreditu koji spominju u Udruzi malih dioničara Agrokora, a da im je preostala imovina u Agrokoru minorna, odnosno da to neće utjecati na ovogodišnje prinose mirovinskih fondova. Zadovoljan je i početkom podizanja kreditnog rejtinga Hrvatske prema investicijskom, a dodao je i da fondovi i dalje ulažu u državne obveznice.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap