Gradske knjižnice za 65 plus nude dostavu knjiga, izložbe, vježbe i edukativno-zabavni program

Jelena Ratko
31. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Knjige starijima od 65 dostavljaju na kućni prag, pozivaju ih na druženja s najlmađima, potiču kreativno izražavanje te organiziraju vježbe primjenjene toj dobi – Knjižnice grada Zagreba, u sklopu projekta 65 plus, održavaju razne programe namijenjene društvenoj integraciji osoba treće životne dobi i njihovom aktivnom uključivanju u kulturna i društvena zbivanja.

Foto: pixabay.com

Gradske knjižnice i čitaonice nalaze se na preko 40 različitih lokacija u gradu, a u svakoj se od njih održavaju razne aktivnosti za starije od 65 te se provode programi s ciljem poboljšanja kvalitete života najstarijih članova.

Zdravo i kvalitetno provođenje vremena u knjižnici

Integracija starijih osoba i njihovo aktivno sudjelovanje u društvu ključni su za psiho-fizičko zdravlje ove populacije, no također doprinose širem društvu u pogledu povećanja postotka ljudi uključenih u kulturni život, obrazovanih, informatički i medijski pismenih i slično.

Kroz sedam programa obuhvaćenih projektom 65 plus, stariju se populaciju želi potaknuti na aktivno i kreativno provođenje vremena kroz različite radionice za sve profile. Od kreativnih i likovnih radionica do onih za informacijsku i informatičku pismenost, gotovo svaka knjižnica u gradu nudi programe namijenjene umirovljenicima. Posebna pozornost pridaje se osnaživanju starijih osoba u području zaštite njihovih ljudskih, materijalnih, zdravstvenih i socijalnih prava, tvrde na službenim stranicama KGZ-a.

Dostava knjiga, trening ili druženje uz učenje

Projekt za treću životnu dob obuhvaća, između ostalog, programe Knjigom do vrata, Slikosat, Učionica bez granica, Vježbaonica i Susreti generacija, a sve s ciljem obrazovanja starijih i povezivanja vršnjaka. Ne održavaju se u svakoj knjižnici iste aktivnosti, no na svakoj je lokaciji KGZ-a moguće pronaći ponešto za mirovinu.

Foto: pixabay.com

Program Knjigom do vrata osmišljen je za one koji ne mogu osobno doći posuditi knjigu. Riječ je o organiziranoj dostavi knjiga i časopisa u domove za starije i nemoćne u Gradu Zagrebu, ali i drugim korisnicima koji nisu u mogućnosti doći do knjižnice. Knjiga ili časopis može biti dostavljen/a na kućni prag svakome tko se prijavi, a stariji/a je od 65 godina. Nema isprike za premalo vremena provedenog uz knjigu. Provodi se u knjižnicama: Bibliobus, Gradska Knjižnica, Knjižnica Augusta Cesarca (Ravnice), Knjižnica Ivana Gorana Kovačića, Knjižnica Kajfešov brijeg, Knjižnica Medvešćak, Knjižnica Prečko, Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića, Knjižnica Sloboština, Knjižnica Tina Ujevića.

Slikosat se odnosi na besplatne likovne radionice za osobe starije dobi s ciljem poticanja kreativnog izražavanja, a Sat informacijske pismenosti osmišljen je u svrhu informatičkog i informacijskog opismenjavanja osoba treće životne dobi.

Likovne radionice dostupne su u knjižnicama: Dječja knjižnica M-2, Knjižnica Augusta Cesarca (Šubićeva), Knjižnica Dubec, Knjižnica Kajfešov brijeg, Knjižnica Podsused, Knjižnica Savica, Knjižnica Sloboština i Knjižnica Špansko-sjever.

Sat informacijske pismenosti održava se u sljedećima: Dječja knjižnica M-2, Gradska knjižnica, Gradska knjižnica Ante Kovačića (Zaprešić), Knjižnica Augusta Cesarca (Ravnice i Šubićeva), Knjižnica Dubec, Knjižnica Kajfešov brijeg, Knjižnica Podsused, Knjižnica Savica, Knjižnica Sesvete, Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića, Knjižnica Tina Ujevića.

Susreti generacija obuhvaćaju predavanja i radionice, ali i takozvane Pričaonice (za djecu predškolske dobi) u kojima aktivno sudjeluju i umirovljenici, prenoseći svoje znanje, mudrost i iskustvo, kako stoji u opisu programa. Odvija se u: Gradska knjižnica Ante Kovačića (Zaprešić), Knjižnica Augusta Cesarca (Ravnice i Šubićeva), Knjižnica Dubec, Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić, Knjižnica Gajnice, Knjižnica Podsused, Knjižnica Kajfešov brijeg, Knjižnica Savica, Knjižnica Sesvete, Knjižnica Špansko-sjever i Knjižnica Tina Ujevića. Druženje s mladima i djecom dokazano dobro utječe na psihičko zdravlje, a neki bi rekli i – pomlađuje.

Sport i kreativni rad u knjižnici, a čitanje kod kuće?

Penzići u knjižnici: Čitalačka generacija koja mladima može 'očitati' lekciju

Osim spomenutog, redovito se održava i Učionica bez granica. To je skupina besplatnih edukativnih programa namijenjenih starijim osobama. Radionice i predavanja namijenjene su osnaživanju starijih osoba u području zaštite njihovih ljudskih i materijalnih prava te zdravstvene i socijalne zaštite, a teme variraju.

Projekt 65 plus nudi i izložbe radova čiji su autori pripadnici treće životne dobi, pod nazivom Izložbe 65+. Potiče se kreativni izražaj, ali ne zanemaruje se niti onaj sportski,  pa se program Vježbaonica u sklopu istoga projekta održava kao tjelovježba posebno namijenjena i prilagođena starijim osobama.

Kada netko kaže knjižnica, to ne zvuči na prvu kao mjesto za veliku međugeneracijsku zabavu, treniranje ili razgledavanje izložbe. Međutim, ako se tome pridoda činjenica da zaista i knjige dostavljaju direktno na kućnu adresu, postaje nešto lakše povjerovati i u ostale opcije koje KGZ nudi. Čudo od knjižnice?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap