Gradska knjižnica šezdesetih – izložba kojom se obilježava više od pola stoljeća slobodnog pristupa knjigama

Jelena Ratko
29. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Izložba Gradska knjižnica šezdesetih dio je suradnje s Muzejom za umjetnost i obrt u sklopu izložbe Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost.

Foto: Jelena Ratko | mirovina.hr

Izložbu su priredili djelatnici Gradske knjižnice, a postavljena je u Auli, na Odjelu za djecu i mladež te u Glazbenom odjelu, u vitrinama na 1. katu gdje je izložena vrijedna građa Čitaonice priručnika i zbirki na temu šezdesetih, kao i u izlozima knjižnice. Izložba će biti otvorena do kraja kolovoza.

Jučer je, na otvorenju, održana dodjela nagrada za online kviz Književnost šezdesetih u Hrvatskoj, te koncert Glazbenog ansambla Hrvatsko-talijanskog društva. Sretni dobitnici nisu prisustvovali otvorenju, no svoje nagrade mogu preuzeti naknadno.

U Muzeju za umjetnost i obrt popusti za bivše hipike, čupavce, bitnike, rokere i studente iz '68

Osvrt na povijesno razdoblje šezdesetih godina u Gradskoj knjižnici

U uvodnom predavanju, predstavljena je kratka povijest Gradske knjižnice u Zagrebu.

Godine 1959., Gradska knjižnica postala je matična knjižnica za zagrebačko područje.

Prvi hrvatski Zakon o bibliotekama donesen je 1960. godine, a ona je ujedno označila početak korištenja stručnog označavanja knjiga te uvođenja stručnog rasporeda knjiga na policama kao i slobodnog pristupa knjigama u prostoru knjižnice. To do tada nije bio slučaj, naglasila je na otvorenju voditeljica programa Ismena Meić, inače pomoćnica ravnateljice Gradske knjižnice.

3. siječnja 1963. u Gradskoj knjižnici započela je s radom prva Diskoteka u Republici Hrvatskoj.

1967. Gradska knjižnica se spaja s pet drugih knjižnica u gradu.

1970. integriraju se dvije najveće javne knjižnice u gradu – Gradske knjižnice i Radničke biblioteke „Božidar Adžija“.
U mrežu Gradske knjižnice tada je upisano oko 30 tisuća članova.

https://www.facebook.com/HumansofMirovina/photos/pb.424886914596833.-2207520000.1530273217./497650567320467/?type=3&theater

Meić je također istaknula, u svjetlu kampanje za novu zgradu Gradske knjižnice na prostoru industrijske baštine Paromlina, kako se radi o projektu koji, nažalost, nije realiziran šezdesetih godina.

Davne 1961. godine, projekt izgradnje Gradske knjižnice uvršten je u petogodišnji plan, a na teret gradskog proračuna u arhitektonskome ateljeu Ostrogović izrađen je nacrt zgrade od 7.357 m².

Idejni projekt pod nazivom Zgrada Gradske uprave Zagreb imao je tri cjeline – Vijećnicu, Gradsku knjižnicu i Narodno sveučilište Grada. Izgrađen je dio kompleksa današnje Gradske uprave, no ne i dio namijenjen Gradskoj knjižnici.

“Danas smo u kampanji za novu zgradu veličine 20.000 m² na prostoru Paromlina. Očekujemo uskoro raspisivanje natječaja za idejno-arhitektonsko rješenje”, navela je Meić.

Pod sponzorstvom Muzeja za umjetnost o obrt i Školske knjige, dodijeljeno je pet nagrada onima koji su uspješno riješili online kviz:

5. nagrada – majica „Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost“ – dodjeljuje Muzej za umjetnost i obrt
4. nagrada – platnena torba „Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost“ – dodjeljuje Muzej za umjetnost i obrt
3. nagrada – zbirka pjesama „Srebrne svirale“ Dragutina Tadijanovića – dodjeljuje Školska knjiga
2. nagrada – roman „ Kiklop“ Ranka Marinkovića – dodjeljuje Školska knjiga
1. nagrada – monografija „Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost“ – dodjeljuje Muzej za umjetnost i obrt

Glazbeni ansambl Hrvatsko-talijanskog društva održao je koncert popularnih talijanskih i hrvatskih pjesama, s naglaskom na to da su izvodili pjesme koje su izvođene šezdesetih, a ne nužno samo one koje su tada nastale. Bili smo tamo i snimili dio nastupa, u kojemu su uživali svi prisutni.

https://www.facebook.com/mirovina.hr/videos/627414084306200/

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap