Grad umirovljenicima pomaže svaki mjesec, podiže cenzus, a novac daje i starijima bez posla!

Jasmina Grgurić Zanze
15. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Tek je nekoliko gradova koji se mogu pohvaliti s isplatom redovnih mjesečnih novčanih pomoći umirovljenicima s malenim mirovinama. Neki su prepoznali problem usklađivanja mirovina pa su odlučili podići prag kućnih prihoda s kojima je moguće ostvariti naknadu. Također, šire krug pomoći na starije samce koji su nezaposleni.

novac

foto: Chris Lawton, Unsplash

Umirovljenicima čiji su ukupni mjesečni prosječni prihodi u zadnja tri mjeseca niži od utvrđenog prihodovnog cenzusa, Grad Osijek će za listopad, studeni i prosinac isplatiti novčanu pomoć u iznosu od 300 kuna. Novost u okviru ove mjere je povećanje cenzusa za ostvarivanje pomoći, a Grad će usto i samcima starijima od 55 godina koji su radno nesposobni ili dugotrajno nezaposleni jednokratno isplatiti pomoć od 800 kuna.

Cenzus za samca 1.700 kuna, 2.700 kuna za kućanstvo

Kako je pojasnio gradonačelnik Ivan Radić na jučerašnjoj konferenciji za novinare, mirovine se dva puta godišnje usklađuju s kretanjem plaća i životnih troškova, no umirovljenici s najnižim mirovinama najmanje osjete to povećanje.

Za umirovljenike s malim mirovinama Osijek uvodi redovnu mjesečnu naknadu!

– Da bismo ublažili taj problem i obuhvatili što veći broj umirovljenika ovom mjerom, a u skladu s proračunskim mogućnostima, povećali smo prihodovni cenzus za ostvarivanje ove pomoći za 300 kuna, za što smo u proračunu osigurali 1,2 milijuna kuna – rekao je gradonačelnik Radić. Dodao je kako je dodatnih 250 tisuća kuna osigurano za pomoć samcima koji primaju naknadu za troškove stanovanja i kojima je socijalna pomoć jedini prihod.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić rekao je kako će nakon ovih izmjena novčanu pomoć moći ostvariti umirovljenik koji živi sam i čiji je ukupni mjesečni prihod u zadnja tri mjeseca niži od 1700 kuna, umjesto dosadašnjeg iznosa od 1400 kuna, kao i umirovljenik koji živi u kućanstvu i čiji je ukupni mjesečni prihod u zadnja tri mjeseca niži od 2700 kuna, umjesto dosadašnjih 2400 kuna.

Zaštita od siromaštva, ali i aktivnosti za starije

– Onaj umirovljenik koji je dosad imao 1400 kuna mirovine, on je nakon zadnjeg usklađenja dobio svega 34,44 kune povišenja. Ocijenili smo da treba podići taj cenzus, predložili gradonačelniku i on je donio odluku da povećamo taj limit – istaknuo je Šerić i pozvao sve koji ispunjavanju uvjete da se jave i ostvare svoje pravo na pomoć.

Osim zaštite od siromaštva, kao prioritet Grada Osijeka istaknuto je i uključivanje građana treće životne dobi u društveni život zajednice.

– Organizacijom poludnevnih boravaka, tematskih radionica, zajedničkih izleta i sličnih aktivnosti nastojimo kod umirovljenika umanjiti osjećaj usamljenosti i izoliranosti. Zato kontinuirano razvijamo mrežu dnevnih boravaka, u funkciji su već dnevni boravci u Gornjem i Donjem gradu, a otvorenje onog u Višnjevcu očekujemo do kraja ove godine – najavio je Radić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap