Grad se predomislio: 20 tisuća umirovljenika ipak ne ostaje bez besplatnog ZET pokaza

Josip Mihaljević
6. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Jučer smo pisali o prijedlogu Grada Zagreba koji bi 20 tisuća umirovljenika ostavio bez besplatnog ZET-ovog pokaza. Naime, Grad je planirao spustiti stopostotnu subvenciju godišnjih karata za umirovljenike čija je mirovina do 3.200 kuna na 2.500 kuna. Sada su se ipak predomislili.

Tramvaj ostaje besplatan za starije s do 3.200 kuna (Pixabay)

Još jučer se mislilo da Grad Zagreb priprema udar na umirovljenike, oko 20 tisuća njih ostalo bi bez besplatnog javnog prijevoza, a godišnje bi za tu uslugu morali plaćati 600 kuna. Naime, Grad je zamislio da bi bilo zgodno uštedjeti na umirovljenicima koji koriste javni prijevoz – stopostotnu subvenciju bi prema prijedlogu imali umirovljenici s mjesečnim primanjima do 2.500, umjesto dosadašnjih 3.200 kuna.

Sada kažu da do toga neće doći, evo što kažu u priopćenju iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika:

“Grad Zagreb dugogodišnjom aktivnom socijalnom politikom nastoji poboljšati skrb i kvalitetu života starijih građana širenjem postojećih te razvojem novih usluga i aktivnosti. S obzirom na udio starije populacije i njihove specifične potrebe, Grad Zagreb je u okviru svojih strateških dokumenata prepoznao cjelovitu skrb o starijim osobama kao jedan od najvažnijih socijalnih i javnozdravstvenih prioriteta.

Sukladno tome, Grad Zagreb je Odlukom o socijalnoj skrbi Grada Zagreba propisao prava socijalne skrbi koja (pored prava što ih osigurava Republika Hrvatska na osnovi Zakona o socijalnoj skrbi) osigurava Grad Zagreb te uvjete i način njihova ostvarivanja.

 U nadležnosti Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a ostvaruju umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kuna mjesečno te osobe starije od 65 godina života, koje nisu korisnici mirovine, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kuna mjesečno, uz uvjet prijavljenog prebivališta u Gradu Zagrebu. U 2019. godini, to je pravo realiziralo sveukupno 61.040 osoba.

Prijedlogom odluke o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi koji je bio na internetskom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću u razdoblju od 21. siječnja 2020. do 02. ožujka 2020. bilo je predloženo da pravo na besplatnu godišnju ili mjesečnu pokaznu kartu ZET-a ostvaruju umirovljenici i osobe starije od 65 godina koje nisu korisnici mirovine, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 2.500,00 kuna mjesečno, umjesto sadašnjih 3.200,00 kuna.

Nadalje, Prijedlogom odluke također je predloženo uvođenje nove pomoći u naravi, prava na subvencioniranu mjesečnu pokaznu kartu ZET-a. Pravo na subvencioniranu mjesečnu pokaznu kartu ZET-a ostvarivali bi umirovljenici i osobe starije od 65 godina života koje nisu korisnici mirovine, a čiji ukupni prihodi iznose od 2.500,01 kuna do 3.200,00 kuna mjesečno, a mjesečna subvencija priznavala bi se u visini polovice iznosa cijene mjesečne pokazne karte ZET-a.

Nakon provedenog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću odlučeno je da pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a OSTAJE NEPROMIJENJENO, odnosno isto i nadalje zadržavaju umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kn mjesečno te osobe starije od 65 godina života, koje nisu korisnici mirovine, a čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 3.200,00 kn mjesečno, uz uvjet prijavljenog prebivališta u Gradu Zagreb”, priopćili su iz Ureda gradonačelnika.

Copy link
Powered by Social Snap