Grad se pohvalio sićušnim božićnicama: 150 kuna samo za one koji nemaju ni 1.000 kuna mirovine

Josip Mihaljević
11. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Isplata božićnica uvelike ovisi o proračunima gradova i općina, a i sami znamo da su neki gradovi bogatiji od drugih, pa se mogu jače isprsiti. Velik je to problem u državi koja teži jednakosti svojih građana, a to zorno možemo predočiti na božićnicama koje će ove godine isplatiti Grad Đurđevac.

Foto: Unsplash

Grad Đurđevac je na svojim stranicama objavio kako će “već petu godinu za redom” isplatiti sredstva prigodom božićnih blagdana za pomoć starijim osobama slabijeg imovinskog stanja s područja grada Đurđevca.

“Grad Đurđevac već tradicionalno daruje socijalno najugroženije građane prigodnim poklonima povodom Božićnih blagdana i Uskrsa, te umirovljenike božićnicama. Za ovogodišnje Božićne blagdane osigurana su financijska sredstva za sve sugrađane rođene prije 1. siječnja 1956. godine koji ne ostvaruju nikakve prihode te će oni dobiti božićnicu od 200 kuna, a oni s mirovinama do 1.000 kuna dobit će 150 kuna”, kazao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Gradonačelnik je istaknuo kako ova Odluka još ide na suglasnost Gradskom vijeću na sljedećoj sjednici, ali vjeruje da će ju svi podržati. Prijave za božićnicu se zaprimaju od 11. studenog putem elektroničke pošte [email protected] ili se mogu predati osobno na porti Gradske uprave svaki radni dan od 8 do 16 sati, najkasnije do 20.  prosinca na popunjenom obrascu uz koji je potrebno priložiti presliku osobne iskaznice, račun za isplatu i kopiju zadnjg odreska od mirovine.

Zahtjev za isplatu Božićnica možete pronaći na njihovim stranicama OVDJE.

U čemu je problem?

Općina svima starijima od 65 dijeli 400 kuna za Božić, neovisno o visini mirovine!

Dakle, Đurđevac će isplatiti 200 kuna svima koji su rođeni prije 1. siječnja 1956. godine, ali to se ne odnosi na umirovljenike, nego samo na one koji ne ostvaruju nikakve prihode.

S druge strane, za umirovljenike su namijenili 150 kuna s pomalo suludim uvjetom – mirovine ne smiju biti veće od cijelih 1.000 kuna.

Podsjećamo da najniža mirovina za 15 godina radnog staža iznosi 1.041,30 kuna, tako da najveći dio đurđevačkih umirovljenika neće dobiti nikakvu božićnicu.

Postoje i mirovine koje su ispod tog iznosa, a one su čest slučaj kada se, recimo, radi o poljoprivrednim mirovinama koje često znaju biti manje od najnižih mirovina u državi.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap