Nesretan slučaj: Umirovljenica palila granje pa smrtno stradala

Ana Kanazir
1. ožujka 2024.
Crna kronika
A- A+

U mjestu Mustafina Klada koje se nalazi u Općini Velika Ludina u Sisačko-moslavačkoj županiji se dogodila strašna nesreća. Naime, u utorak je 89-godišnjakinja spaljivala granje u voćnjaku, ali je vatra zahvatila i nju. Ona je na mjestu smrtno stradala.

zapaljene grane

Vatra | Foto: Pixabay

Nesreće vrebaju svugdje oko nas, a to dokazuje i ovaj slučaj iz malog mjesta. Tamo je starija stanovnica samo htjela paliti granje, ali je na kraju vatra zahvatila i nju. nažalost, smrtno je stradala, a tek kasnije će biti poznate okolnosti ovog groznog slučaja.

Vatra se raširila

Paljenje korova i granja može biti izuzetno opasno, pogotovo kada nisu povoljni vremenski uvjeti, odnosno kada puše jaki vjetar. Upravo zato je potrebno poduzeti razne mjere opreza kod ove radnje.

Vatra se vrlo brzo može proširiti na okolna mjesta, ali i na ljude. To se dogodilo u mjestu Mustafina Klada. Tamo je umirovljenica od 89 godina palila granje, ali je vatra zahvatila i nju, nakon čega je smrtno stradala. Tijelo 89-godišnjakinje je prevezeno u sisačku Opću bolnicu gdje će se obaviti obdukcija, a policija će nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti izvješće o ovom događaju.

Potreban je poseban oprez

Kod paljenja korova ili granja je potreban poseban oprez, a upravo su o tome upozorili i iz PU zagrebačke:

  • Prije spaljivanja treba upozoriti mjesno nadležnu vatrogasnu postrojbu
  • Spaljivanje korova i biljnog otpada obaviti na za to predviđenim mjestima, u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije
  • Odabrati mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad tako da bude dovoljno udaljeno od stambenih i drugih objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova kako bi se spriječilo da ih plamen ili iskre ne zahvate.
  • Tlo na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i otpaci, očistiti od suhe trave i svega onoga što je lakozapaljivo, a samo mjesto spaljivanja izolirati odnosno očistiti u širini najmanje 5 metara.
  • Biti nazočan spaljivanju granja i otpadaka, odnosno u svakom trenutku imati kontrolu nad vatrom, a uz sebe odnosno u blizini imati u pripremi sve što je potrebno za početno gašenje eventualnog požara.
  • Osoba koja je vatru naložila, dužna ju je i pravilno ugasiti.
  • Mjesto paljenja smijete napustiti tek kad je vatra potpuno ugašena, što je ispravno provjeriti prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom.
  • Zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću.

Iz policije preporučujuju građanima da osim spaljivanja, koriste i druge metode saniranja biljnog otpada (mljevenje u piljevinu, kompostiranje i dr.) kako bi se biljna masa iskoristila i spriječili nekontrolirani požari. Za nepoštivanje odredbi Zakona, propisane su sankcije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap