Gotovo 900 oboljelih od gripe, više unuka nego djedova i baka

Jasmina Grgurić Zanze
3. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je jučer najnovije podatke o broju oboljelih od gripe. Do kraja prošle godine registrirano je gotovo 900 oboljelih. Čak 250 njih prijavljeno je u posljednjem tjednu, a većina oboljelih je iz središnjeg dijela Hrvatske. Kada je riječ o starijoj populaciji, ona nije toliko zahvaćena virusom, vjerojatno jer su se cijepili, ali je gripa zato najzastupljenija među djecom.

Foto: Unsplash

Zaključno sa 29. prosinca 2019. godine, u Hrvatskoj je službeno registrirano ukupno 878 oboljelih od gripe, od kojih je 250 prijavljeno tijekom 52. tjedna. Iako su prijave pristigle iz različitih dijelova zemlje, većina oboljelih je iz kontinentalnog, središnjeg dijela Hrvatske, izvijestio je jučer Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Grada Zagreba, Šibensko-kninske te Krapinsko-zagorske županije.

Izvor: HZJZ

Među pristiglim prijavama gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi.

Izvor: HZJZ

Tjedno kretanje oboljelih od gripe u sezoni 2019./2020. slično je onom u prošloj sezoni.

gripa
Gripa se ove godine pojavila neuobičajeno rano, a četvrtina oboljelih razvija teške komplikacije!

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i na širem području Europe aktivnost gripe je u porastu. U većini laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe potvrđen je virus gripe A, i to oba podtipa (A/H1N1 i A/H3N2), s time da pojedine države bilježe značajnu cirkulaciju virusa gripe B. U laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu u potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A (99%), i to podtip A/H1N1/pdm09 (96%), dok je u manjem udjelu (4%) detektiran podtip A/H3N2, zaključuju iz HZJZ-a.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap