Google ‘pojeo’ mirovine pola milijuna Australaca: Riječ je o vrijednosti od 125 milijardi dolara

Luka Kalac
21. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Frustracija pomiješana sa zabrinutošću je vjerojatno nešto najbliže kako bi se moglo opisati ono kroz što je prolazilo više od pola milijuna Australaca nakon nemogućnosti pristupa svojim računima mirovinskog fonda UniSuper. Ovaj incident je trajao cijeli tjedan, a iz UniSupera su poručili kako je došlo do tehničke pogreške konfiguracije Google Clouda, a razlog se navodno  krije u otkazivanju pretplate. U zajedničkoj izjavi, izvršni direktor UniSupera i globalni izvršni direktor platforme Google Cloud su pokušali objasniti korisnicima da njihovi osobni podaci nisu ugroženi.

Muškarac u kariranoj košulji drži prazan novčanik.

Prazan novčanik | Foto: Unsplash / Emil Kalibradov

Australski mirovinski fond UniSuper zapao je u ogromne probleme nakon što više od 500.000 članova nije moglo pristupiti svojim računima. Situacija je postala još složenija kada je priopćeno da je Google Cloud (mjesto na internetu za pohranjivanje podataka) slučajno izbrisao račun fonda, a riječ je o 125 milijardi dolara.

Više od pola milijuna članova bilo je frustrirano, ali i zabrinuto jer je ova situacija potrajala cijeli tjedan. Inače, UniSuper je vodeći australski mirovinski fond koji je odgovoran za mirovinsku štednju zaposlenike u područjima visokog obrazovanja i istraživanja.

mirovinski fondovi
Stanje mirovinskih fondova u ožujku: Treći stup bilježi smanjenje uplata i isplata

Tehnička pogreška konfiguracije Google Clouda

Više od 500.000 članova mirovinskog fonda UniSuper nije moglo doći do svojih računa, a do toga je došlo zbog tehničke pogreške i brisanja računa fonda na internetu. Nakon incidenta, ubrzo se oglasio izvršni direktor UniSupera, Peter Chun, koji je članovima objasnio da je došlo do tehničke pogreške konfiguracije Google Clouda, a razlog se krije u otkazivanju pretplate. Pojednostavljeno rečeno, pretplata na Google Cloud se, između ostalog, odnosila i na geografske redundancije. Unatoč tome što je njihova svrha zaštita od prekida rada i gubitka podataka, nevjerojatnije su ometale rad UniSupera zbog čega je pretplata i prekinuta, prema pisanju portala business-standard.com.

Budući da su nevjerojatno veliki iznosi u pitanju, UniSuper je čuvao rezervne kopije kod alternativnog pružatelja usluga pa nije nastala velika šteta. Tek lani su se odlučili prebaciti velik dio svojih operacija na Google Cloud platformu.

‘Greška u Googleovoj usluzi oblaka’

Nakon ovakvog incidenta, izvršni direktor UniSupera i globalni izvršni direktor platforme Google Cloud, Thomas Kurian su se ispričali te su detaljno pojasnili da su osobni podaci članova ostali na sigurnom.

– Frustrirani smo i razočarani zbog ovog ispada, rekli su u priopćenju pripisujući poremećaj ‘greški u Googleovoj usluzi oblaka’, prenosi business-standard.com.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap