“Gljivarenjem se bavim 40 godina, sad sam ubrala i pojela smrtonosne”

Josip Mihaljević
23. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Starija žena koja ima iskustva u gljivarenju podijelila je prošlotjednu priču o tomu kako je njena četveročlana obitelj završila u bolnici nakon što su se otrovali gljivama.

gljive

Foto: Unsplash

Gljivarenje je super, ali oni koji beru gljive moraju znati bezbroj malih detalja kako ne bi slučajno nagrabusili. Tako je za podravski.hr Štefica Marković opisala što se dogodilo njoj i njenoj obitelji prošloga tjedna. Iako se već četrdesetak godina bavi gljivarenjem, jedna mala greška je cijelu njenu obitelj poslala u bolnicu:

Profesor Romano Božac uveo nas je u svoje tajnovito kraljevstvo sa 1.500 vrsta gljiva

“Berem gljive 40 godina i to jako često i nikad nismo pojeli lošu gljivu. Bila je kiša i blatno vrijeme i mislile smo da smo nabrale biserke. To su gljive slične sunčanicama, ali su manje, a kako je bilo blata, lišća i slično na njima, mi smo pokupile najvjerojatnije zelenu pupavku koja je jedna od najopasnijih gljiva”, ispričala je i upozorila sve koji se bave berbom gljiva da izbjegavaju male gljive.

Gljive su spremili s jajima i vrlo brzo nakon toga su počeli prvi simptomi. Krenula je kositi travu pa je u dvorištu umjesto tri stabla vidjela cijeli red. Vratila se u kuhinju popiti malo vode pa je kuhinjske elemente vidjela “na redove” – tada je shvatila da nešto definitivno nije u redu, a obitelj je također imala razne simptome – od glavobolje do problema s govorom.

U bolnici nisu znali reći o kojoj se gljivi radi, ali nisu mogli otkloniti da se radi o spomenutoj zelenoj pupavki jer se simtomi nakon konzumacije pojavljuju dosta kasno nakon konzumiranja, a mogu oštetiti jetru i bubrege.

“Ostavili su nas četiri dana u bolnici da budu sigurni, dobivali smo ugljen da se to isprazni, a od simptoma smo imali povraćanje i osjećali smo se nadrogirano. Još moramo odraditi neke krvne pretrage da ne bi bilo posljedica”, kzala je Štefica Marković za Podravski list.

Malo iskusniji gljivari su na društvenim mrežama komentirali kako se skoro pa sigurno nije moglo raditi o pupavki već da se vrlo vjerojatno radilo o panterovoj muhari. Ona, naime, može djelovati halucinogeno, dok je zelena pupavka doista jedna od najotrovnijih gljiva u Hrvatskoj, ali ne izaziva halucinacije.

“Gljivarenjem se bavim 40 godina, sad sam ubrala i pojela smrtonosne”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap