Glas Poduzetnika: “Propašću ugroženih tvrtki dovodi se u pitanje isplata 130 tisuća mirovina”

Josip Mihaljević
15. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Udruga Glas Poduzetnika jučer je objavila ekonomsku analizu trenutačne situacije, prema kojoj ćemo zbog propasti 7000 ugroženih tvrtki ostati bez sredstava za isplatu 130 tisuća mirovina. Evo o čemu se radi.

Stariji čileanski radnik u ribarnici Foto: Pixabay

“Ako propadne gotovo 7000 ugroženih tvrtki (prema podacima iz kolovoza, sad ih je još više ugroženo s novim lockdownom) u proračunu će nedostajati 3 milijarde kuna što je ekvivalent sredstvima za čak 130 tisuća mirovina“, stoji u jučerašnjem priopćenju Udruge Glas Poduzetnika.

Ako ste jučer ili danas pročitali da je ugrožena isplata 130 tisuća mirovina, evo o čemu se radi.

Mirovine su iskoristili kao ilustraciju

Poduzetnik žestoko napao HZMO jer zavlači umirovljenike

Glas Poduzetnika jučer je medijima dostavio ekonomski analizu njihovog člana Vuka Vukovića koji je analizirao učinak propasti ugroženih tvrtki na državni proračun.

Premisa je dosta jednostavna – ako spomenutih 7.000 ugroženih tvrtki  propadne, u proračunu ćemo imati rupu od 3 milijarde kuna koliko bi te tvrtke inače uredno dostavile u državni proračun.

Iz Glasa poduzetnika su lukavo taj iznos povezali s mirovinama, međutim, to su učinili kako bi ilustrirali ekonomsku štetu. Nema nigdje uzročno-posljedične veze između rupe u proračunu zbog propasti firmi i konkretnih 130 tisuća umirovljenika čija je mirovina navodno ugrožena.

No, u načelu su u pravu i kad bi dovoljno velik broj tvrtki propao, novca bi, čak i za isplatu mirovina, odjednom “nestalo”.

130 tisuća mirovina odgovara iznosu od 25 tisuća plaća u javnom sektoru

Glas Poduzetnika u priopćenju navodi kako su mikro, male i srednje firme u Hrvatskoj u 2019. godini uplatile 29,2 milijarde kuna u proračun (5,5 milijardi kroz porez na dobit te 23,7 milijardi kroz poreze na plaće i doprinose).

dido toni
Dida Toni prešao u poduzetnike: "Treba smanjiti poreze, a ne od poreza živjeti"

“Nakon lockdowna puno manje tvrtki ostalo je ugroženo, no njihova potencijalna propast stvorit će rupu od čak 3 milijarde kuna samo kroz pad poreza i doprinosa u proračunu. Samo ovakav učinak propasti oko 7 tisuća najugroženijih tvrtki znači manje novca u zdravstvu, za mirovine ili plaće u javnom sektoru.

Konkretno, propast 7 tisuća najugroženijih firmi ugrozio bi čak 136 tisuća mirovina ili oko 25 tisuća plaća u javnom sektoru”, navode u priopćenju.

Glas Poduzetnika: “Propašću ugroženih tvrtki dovodi se u pitanje isplata 130 tisuća mirovina”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap