Glas poduzetnika: Neka ministarstvo odgovori gdje će izmjestiti korisnike obiteljskih domova

Josip Mihaljević
28. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Udruga Glas poduzetnika ponovno je reagirala na plan transformacije obiteljskih domova. Procjenjuju da će primjenom novog zakona doći do gubitka više od 50 posto postojećeg kapaciteta od 9000 korisnika i traže odgovor od ministarstva što planiraju napraviti s tim ljudima.

Ilustracija: Pixabay

Udruga Glas poduzetnika traži odgovore od ministarstva glede najavljene transformacije obiteljskih domova. Procjenjuju da će se primjenom novog Zakona o socijalnoj skrbi izgubiti najmanje polovica od postojećih 9000 kapaciteta i traže od ministarstva odgovor što planiraju napraviti s tim ljudima. Jasan odgovor na to pitanje još uvijek nismo čuli.

Ilegalni domovi i dalje rade

dom za starije
Što će biti s obiteljskim domovima? "Cijena smještaja će rasti, korisnici će ostati bez mjesta"

Iz Udruge su upozorili na slučaj iz Stupnika, gdje su nadležne službe izdale zabranu rada za dva obiteljska doma za starije i nemoćne osobe, ali ti domovi i dalje posluju unatoč činjenici što ne zadovoljavaju minimalne uvjete za pružanje socijalnih usluga. Oba doma su u vlasništvu iste osobe, iako je trenutačni zakon poprilično jasan – poslovanje obiteljskog doma nije moguće obavljati u dva ili više odvojenih objekata nego samo u jednom objektu u kojem vlasnik obiteljskog doma mora živjeti.

Napominju kako je vlasnica spornih obiteljskih domova u 2020. osnovala tvrtku i podnijela zahtjev za izdavanje rješenja o utvrđivanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalne usluge smještaja koji su odbijeni, ali i dalje rade:

“Naglašavamo da ni u kojem slučaju ne podržavamo rad domova koji nemaju dozvolu za rad i rad domova koji nikada tu dozvolu nisu ni dobili, ali smatramo problematičnom činjenicu da Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike nije navelo gdje će korisnici tih domova biti premješteni. Od samog osnivanja Odbora za socijalnu skrb sa smještajem udruga Glas poduzetnika stavlja u svoj fokus upravo korisnike i kvalitetu smještaja u domovima, neovisno kojega tipa”, stoji u priopćenju UGP-a.

Gubimo pola kapaciteta u obiteljskim domovima?

Još jednom su izrazili nezadovoljstvo novim Zakonom o socijalnoj skrbi i planovima za transformaciju obiteljskih domova.

aladrović
Pljušte reakcije na ukidanje obiteljskih domova: "Zatečeni smo, ovo su tektonske promjene. Bit će otkaza i iseljavanja"

“Takozvanom transformacijom izgubit će se minimalno pola od ukupnog broja smještajnih kapaciteta, a trenutno je otprilike 9000 ljudi smješteno u legalnim obiteljskim domovima, dok procjenjujemo da u ilegalnim obiteljskim domovima boravi još 3000 ljudi. Možemo tako kao posljedicu očekivati
porast broja ilegalnih smještaja, a udruga Glas poduzetnika, kao što smo već naveli, ne podržava rad na crno te smatra da, ukoliko postoje obiteljski domovi koji rade suprotno zakonu, njih onda treba pronaći i zatvoriti”, poručuju iz Udruge.

Traže da se izradi novi Zakon o socijalnoj skrbi koji će uvažiti potrebe starijih i nemoćnih korisnika. Koordinator Odbora za socijalnu skrb sa smještajem udruge Glas poduzetnika Marijan Sarkotić pozvao je ministarstvo da se izjasni o tomu što planiraju napraviti s korisnicima koji će izgubiti svoje mjesto u domu:

“Iz svega navedenog, ne možemo iščitati da je nadležno Ministarstvo izmijestilo korisnike, te ih ovim putem pozivamo da se očituju po tom pitanju. Smatramo da nije problem zatvoriti obiteljski dom koji evidentno nema kvalitetnu uslugu, no pojavljuje se problem sa smještajem korisnika obiteljskih domova. Nadalje, prijedlog novog Zakona o socijalnoj skrbi također će dovesti do gubitka smještajnih kapaciteta u obiteljskim domovima te predlažemo da novi zakon izrade stručnjaci koji bi zaista pomogao ljudima”, kazao je Sarkotić.

 

Glas poduzetnika: Neka ministarstvo odgovori gdje će izmjestiti korisnike obiteljskih domova
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap