GLAS i HSU traže podizanje cenzusa za pomoć siromašnim umirovljenicima

Jasmina Grgurić Zanze
25. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Klub zastupnika GLAS-a i HSU-a predlaže u Gradu Zagrebu povećanje cenzusa za ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenicima. Kako su mirovine rasle posljednje četiri godine, mnogo građana izgubilo je ovo pravo pa tu nepravdu treba ispraviti.

mrak taritas

Foto: Anka Mrak-Taritaš (GLAS) i Silvano Hrelja (HSU) | Youtube screenshot

Zbog nisko postavljenih cenzusa za ostvarivanje prava na razne oblike socijalnih pomoći, najviše ispaštaju stariji građani s malenim mirovinama. Njihovim simboličkim rastom zbog redovnih godišnjih usklađivanja s plaćama i troškovima života, za kojima umirovljenički prihodi jako zaostaju, mnogi su ostali bez besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja, ali i drugih oblika pomoći. Među njima je i ona Grada Zagreba.

“Tako je 2014. godine bilo 12.800 korisnika, a sada je svega oko 8.000 umirovljenika koji koriste tu socijalnu pomoć” – rekao je prošli tjedan na konferenciji za novinare gradski zastupnik Stanko Kordić.

Zagrebačkim umirovljenicima i ovoga je mjeseca isplaćena novčana pomoć iz gradske blagajne. Pravo ostvaruju oni koji na području Zagreba žive neprekidno najmanje pet godina, a čiji su ukupni prihodi do 1.500 kuna mjesečno. No, ne dobivaju svi jednako.

Umirovljenici, dobro razmislite isplati li vam se uopće primiti božićnicu! Evo zašto

Umirovljenici s prihodom manjim od 900 kuna dobivaju svakog mjeseca 400 kuna. Po 300 kuna ostvaruju oni s prihodom od 900 do 1.200 kuna, dok je za umirovljenike s mjesečnim budžetom od 1.200 do 1.500 osigurano 200 kuna pomoći.

Klub zastupnika GLAS-a i HSU-a traži da se ukupni cenzus podigne za 100 kuna, odnosno umjesto 1.500 na 1.600 kuna. Također, traže i da se za prvu skupinu umirovljenika podigne cenzus na 1.000 kuna, a za drugu skupinu na 1.300 kuna.

Na taj bi se način, smatraju iz Kluba ovih dviju stranaka, u sustav novčane pomoći vratilo 4.000 korisnika, što bi u idućoj proračunskoj godini koštalo oko 12,7 milijuna kuna.

GLAS i HSU traže podizanje cenzusa za pomoć siromašnim umirovljenicima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap