Gabričević o porezu na kuće za odmor: ‘Nije isto imati vikendicu koja je prvi red do mora ili na Psunju’

Luka Kalac
16. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Početkom godine na snagu je stupila nadopuna Zakona o oporezivanju kuća za odmor prema kojoj ćete do 31. ožujka morati dokazati u kojoj nekretnini stanujete, a koju koristite za odmor. Pomalo je bizarno da će jedan od dokaza biti potvrda liječnice ili liječnika obiteljske medicine. Svoje mišljenje i potencijalno rješenje za umirovljenike dao je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Veselko Gabričević. On kaže kako bi porez na vikendice trebao postojati, ali bi trebala postojati i kategorizacija. S druge strane, liječnica Tanja Pekez nam je otkrila kako nije sigurna smiju li uopće liječnici izdavati potvrde.

Veselko Gabričević iz Hrvatske stranke umirovljenika

Veselko Gabričević | Foto: Mirovina.hr

Nadopuna zakona o oporezivanju kuća za odmor stupila je na snagu 1. siječnja 2024. godine i prema njoj ćete morati prijaviti svoju vikendicu do 31. ožujka. Ovo nećete moći izbjeći jer ako to ne učinite, to će umjesto vas napraviti gradovi i općine kojih u Republici Hrvatskoj ima 566. Čak 244 grada i općina tako je povećalo porezno opterećenje na vikendice. Srećom, 303 grada i općine, među kojima su Zadar i Split, ostat će pri dosadašnjoj visini poreznog opterećenja, o čemu smo i pisali ovdje.

Naplata navedenog poreza je odgovornost jedinica lokalne samouprave. U slučaju da imate dvije ili više nekretnina, morat ćete to dokazati potvrdom liječnika obiteljske medicine, a svoje su nam mišljenje o svemu dali Veselko Gabričević i liječnica

Porez na vikendice plaćat će i vlasnici vikendica u ruševnom stanju

Porezno opterećenje na kuće za odmor se odnosi se na sve građane i vlasnike apartmana u Hrvatskoj ili Europskoj uniji (EU). Stupanjem na snagu ove nadopune zakona, vlasnici apartmana će ubuduće plaćati dva nameta: porez na kuću za odmor i paušal po ležaju.

Žalosno je da će se početi oporezivati i kuće za odmor u ruševnom stanju u kojima nitko ne može boraviti zbog vlastite sigurnosti. Osobe koje nemaju dovoljna sredstava za renovaciju takvih objekata, ovim će poreznim opterećenjem biti prisiljeni prodati ih.

U slučaju da želite dokazati da nekretnina u kojoj stanujete nije vaša vikendica, morat ćete priložiti dokaz o prebivalištu na navedenoj adresi, račune od komunalnih poduzeća s tom adresom, a možete to učiniti i liječničkom potvrdom. Liječnici se pitaju zašto bi oni trebali snositi odgovornost za službenu dokumentaciju i zbog čega bi oni trebali trošiti svoje vrijeme jer su ionako preopterećeni radom u ordinacijama obiteljske medicine.

Umirovljenica na tržnici s kolicima
Potrošačka košarica HSU-a: 'Osim hrane, većina umirovljenika teško da si može nešto drugo priuštiti'

HSU se već bavio problemom imovinskog cenzusa

S obzirom na to da je uglavnom riječ o nasljeđu, a kuće za odmor su često u vlasništvu umirovljenika te ljudi treće životne dobi, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Veselko Gabričević nam je detaljnije pojasnio cjelokupnu situaciju. Uz to, predstavio nam je svoje mišljenje o nadopuni navedenog zakona. Gabričević je, prije svega, naglasio kako su iz njegove stranke već nekoliko puta postavili pitanje problema imovinskog cenzusa jer se mogu potkrasti doista upitne situacije.

– Naime, događalo se da netko od umirovljenika ima 250 eura mirovine i šest apartmana, a primao je pomoć u iznosu od 160 eura umjesto da nije dobio ništa. S druge strane, imate suprugu i supruga u Gradu Zagrebu koji žive u jednom stanu i samo on prima mirovinu od 841 eura. Njih dvoje žive od te mirovine, plaćaju režije i on dobije 0 eura pomoći, kada je taj dodatak u pitanju, tvrdi predsjednik HSU-a.

Porez na vikendice mora postojati, ali…

Što se tiče poreza na nekretnine, Gabričević je otkrio kako je njegov osobni stav taj da porez na nekretnine mora imati svaka država, jer u suprotnom bi Hrvatska bila izuzetak. Dodao je kako je pitanje za raspravu je li riječ o velikom ili malom poreznom opterećenju, ali u ovom slučaju on mora postojati. Najintrigantnije je to da će osobe koje su vlasnici vikendica u ruševnom stanju također plaćati taj porez.

– Stoji i činjenica da ima jedan broj tih nekretnina koje nisu više ni za upotrebu, koje su zapravo u derutnom stanju, koje su već propale, možda se nisu godinama koristile, nije se godinama ulagalo u njih i imaju oštećenja uzrokovana potresom ili ne znam što drugo. U tom bi slučaju država, po meni, trebala zapravo izvršiti procjenu svake nekretnine i na temelju toga izvršiti kategorizaciju, smatra Veselko Gabričević.

U nastavku je dodao kako bi ona nekretnina koja je u takvom stanju, trebala biti u nekakvoj zadnjoj kategoriji, gdje bi to računali kao za otpis. To bi se trebalo, kako kaže Gabričević, platiti simbolično ili čak nikako, a upravo zbog toga bi, na primjer vlasnici vila trebali više i platiti.

Vikendice i apartmani na hrvatskoj obali.
Porez na vikendice pomirio HDZ i Možemo!: Neki gradovi će povećati iznose, a u sve će biti uključeni doktori

Poreza nema u kontinentalnom dijelu Hrvatske

Zanimljivo je da, na primjer, u kontinentalnom dijelu Hrvatske, odnosno najviše u Slavoniji, Zakon o oporezivanju kuća za odmor se neće ni provoditi. Kako bi se izgradila cijela logistika za prikupljanje informacija o vlasnicima vikendica, potrebna je ogromna količina novca koja bi u konačnici bila veća od prihoda zarađenih ubiranjem tog poreza.

– Po kategorijama treba izvršiti vrijednosnu i prostornu procjenu. Nije isto imati vikendicu od 30 ili 50 kvadrata i vikendicu prvi red do mora ili pak na Psunju. Da, to je malo razlike, mada je meni lijepo i na Psunju, ali ne mogu je tamo izdati pa zaraditi kao na obali. Prema tome, kategorizacija svakako po vrijednosti i po mjestu gdje se nalazi, zaključio je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Veselko Gabričević.

Postavlja se pitanje smiju li liječnici izdavati potvrde

Ova nadopuna zakona je dodatan teret stavila na već opterećeni zdravstveni sustav, točnije na liječnike obiteljske medicine koji su, prema njemu, zaduženi za izdavanje tih potvrda. Upravo bi se liječničkom potvrdom trebalo dokazati da nije riječ o kući za odmor nego o domu u kojem stanujete. Prema njoj će biti vidljivo stanujete li na toj adresi, odnosno odlazite li na preglede kod liječnice ili liječnika koji vam je izdao potvrdu.

Dio problema vezanih za te potvrde nam je komentirala i specijalistica obiteljske medicine, doktorica Tanja Pekez koja je pojasnila cjelokupan problem. Kako bi se predočila spomenuta problematika, doktorica je poručila kako se više ne štrajka više toliko ni zbog plaća, nego zbog neuređenog sustava i nepotizma. Moglo bi se reći kako je zdravstvo počelo pucati zbog neuređenosti sustava, a ovim potvrdama vrši se dodatan pritisak na liječnika kojih je sve manje.

– Čak ne znam smijemo li mi, liječnici obiteljske medicine, izdavati te potvrde zbog Opće uredbe o zaštiti podataka, poznatije kao GDPR. U krajnjoj liniji, HZZO ima sve te podatke, pa je jednostavnije da se djelatnici HZZO-a time bave, tvrdi doktorica Tanja Pekez.

Dodatno opterećenje za zdravstveni sustav

Pojednostavljeno, moglo bi se reći kako je riječ zapravo o načinu podilaženja. Unatoč tome što su liječnici i medicinske sestre preopterećeni, prema zakonu bi trebali činiti nešto što uopće nije njihov posao niti se njih tiče.

– Postoji opasnost da će određeni broj pacijenata dolaziti u ordinacije liječnika obiteljske medicine i biti agresivni kako bi dobili tu potvrdu. Uostalom, mi možemo i kazneno odgovarati za te potvrde, dodala je liječnica Pekez.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap