Francuzi dobili mirovinsku reformu, Macron ju uveo bez glasanja u parlamentu

Josip Mihaljević
2. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Francuske vlasti već tri mjeseca ratuju sa sindikatima oko mirovinske reforme, a sada su ju napokon uveli s pomalo radikalnim potezom. Macronova reforma zaobišla je glasanje u parlamentu, jer je premijer Edouard Philippe iskoristio rijetko korištenu mogućnost usvajanja zakona kao izvršne odredbe.

rposvjed umirovljenika francuska

Foto: Youtube screenshot

Francuska vlada iskoristila je rijetko korištenu mogućnost izglasavanja zakona kao izvršne odredbe, u ovom slučaju mirovinske reforme, bez da se o njoj moralo glasati u parlamentu, piše euronews.com.

Protekla tri mjeseca vlast i sindikati bili su u žestokim sukobima oko uređivanja mirovinskog sustava, ali kako je vrijeme odmicalo – prosvjedi su bili sve slabiji.

Francuski premijer Edouard Philippe “pogurao” je Macronovu reformu, budući da premijer ima moć izglasavanja zakona kao izvršne uredbe. Na taj se potez odlučio jer je parlamentarna rasprava trajala predugo – kazao je kako samo o imenu zakona zastupnici u parlamentu raspravljali devet sati.

Posebna moć premijera da progura zakon bez izglasavanja u parlamentu je od uspostavljanja pete Francuske Republike 1958. iskorištena manje od 100 puta.

Oporba je žestoko kritizirala taj potez, kazavši kako su Macron i Philippe progurali reformu dok je javnost zaokupljena koronavirusom.

Philippe je odbacio te optužbe, ponovio kako mirovinska reforma nema nikakve veze s koronavirusom te kritizirao oporbu koja je na prijedlog zakona o mirovinskoj reformi uložila više od tisuću amandmana.

Nova mirovinska reforma napravit će francuski mirovinski sustav jednakim za sve radnike, a to znači i kraj pojedinih povlaštenih tipova mirovina za radnike u nekim sektorima koji su do sada u mirovinu mogli i desetak godina ranije. Ipak, prosvjedi nisu bili uzaludni – iako je Macron planirao povisiti dob umirovljenja sa 62 na 64 godine, to se zbog pritiska javnosti i sindikata nije dogodilo.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap