Fortuna: Tražit ćemo ozbiljan sastanak s ministrom i iznijeti zahtjeve Matice

Jasmina Grgurić Zanze
22. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Nova predsjednica Matice umirovljenika, Višnja Fortuna najavila je plan ove najveće organizacije starijih osoba u Hrvatskoj. Osim ekonomskog osnaživanja, aktivno će sudjelovati u mirovinskoj reformi, ali i raditi na suzbijanju siromaštva i socijalne isključenosti.

Nova predsjednica Matice umirovljenika, Višnja Fortuna Snimak zaslona: HRTi/Treća dob

Višnja Fortuna, dugogodišnja suradnica i savjetnica Milana Bandića, stavila je u mirovanje članstvo u stranci zagrebačkog gradonačelnika i preuzela vodstvo Matice umirovljenika kao prva žena na čelu najveće organizacije starijih osoba u Hrvatskoj koja djeluje već 72 godine. Potvrđuju to i brojke. Oko 280.000 članova, 400 udruga, 800 podružnica…

Veći i od najveće stranke

“Matica je po veličini jedna velika stranka i mislim da smo veći i od najveće stranke. To znači jednu veliku odgovornost oko uvođenja nekih novina. Cijeli svoj radni vijek bavila sam se umirovljenicima i osobama starije životne dobi. Ovo sam smatrala jednim velikim izazovom i potrebom da učinim ono što mislim da znam i da ću moći, ali ne sama, nego s timom ljudi i županijskim organizacijama, da damo jedan novi sadržaj – rekla je gostujući u HRT-ovoj emisiji Treća dob Višnja Fortuna.

Dodala je kako je Matica do sada činila najbolje što je mogla te nije samo imala pjevanje, plesanje i radionice, što je isto jako važno za naše umirovljenike, jer i istraživanja pokazuju da im je zapravo najteža samoća, usamljenost. Zato je tu Matica koja će im organizirati sadržaje.

No, ono što je najvažnije, osnova su tri cilja; ekonomski osnažiti Maticu, aktivno sudjelovati u ovoj godini u mirovinskoj reformi te suzbijati siromaštvo, odnosno socijalnu isključenost, kazala je u Trećoj dobi Fortuna. Nažalost, preko 27,6 posto je umirovljenika koji su u zoni siromaštva, pri čemu su najrizičnije žene.

Matica još nije iznijela svoje zahtjeve

Nova predsjednica Matice umirovljenika, Višnja Fortuna, najavila borbu oko mirovinske reforme

“Nastojat ćemo ići prema svim našim umirovljenicima, bez obzira u kojem su materijalnom statusu. Umirovljenici danas nažalost nakon cijelog radnog vijeka ne mogu živjeti od plodova svoga rada. Važno je stoga i aktivno se uključiti u mirovinsku reformu. U Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe imamo tri svoja predstavnika, a tražit ćemo i jedna ozbiljan sastanak s ministrom rada i mirovinskog sustava te ćemo iznijeti svoje zahtjeve. Koliko znam, Matica to još u ovoj godini nije učinila. Slijedeći tjedan imat ćemo Izvršni odbor i nakon toga krenuti” – rekla je Višnja Fortuna.

Također, naglasila je ono što se u Matici još nije dogodilo, a to su europski fondovi, odnosno socijalni fond u kojem ima 11 milijardi kuna pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, namijenjenih isključivo za socijalne slučajeve i osobe starije životne dobi. Nova predsjednica najavila je aktivno praćenje i javljanje na natječaje.

 

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap