Filipović komentirao snižavanje cijena: ‘Svi su trgovci spremni u tome sudjelovati’

Jasmina Grgurić Zanze
15. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Ministar Davor Filipović komentirao je zamrzavanje cijena u sklopu novog Vladinog paketa mjera. Trgovci su, tvrdi, spremni ići u snižavanje cijena ostalih proizvoda, ali nema na svima jednako prostora za korekciju.

Proizvodi čija je cijena zamrznuta imat će ovaj logo | Vlada RH

Proizvodi čija je cijena ograničena imat će ovaj logo | Vlada RH

Ograničavanje cijena u sklopu novog Vladinog paketa mjera komentirao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. Ovo neće biti dugoročne mjere, kazao je, nego će dalje pratiti situaciju.

– Rekao bih prvo da smo kroz ovaj peti paket mjera koji je težak skoro 500 milijuna eura htjeli zaštiti standard hrvatskih građana, djelovati na usporavanje inflacije i pružiti jedan stabilan okvir za poslovanje za naše poduzetnike, rekao je za Dnevnik Nove TV ministar Davor Filipović.

I ostali će trgovci slijediti Konzumov primjer

Ministar je ponovio kako su s ograničavanjem cijena za 30 proizvoda iz košarice ostvarili uštedu za građane od skoro 24 posto. Za trgovce s kojima se pregovaralo o snižavanju cijena kaže da su svjesni situacije u kojoj se nalazimo te su  pokazali spremnost pomoći hrvatskoj Vladi i građanima.

– Konzum je rekao da će ukupnu vrijednost od 365 proizvoda, to je njihova košarica koja se može pratiti na našoj stranici, da će vrijednost košarice koja je porasla 3,67 posto vratiti na vrijednosti s kraja prošle godine – istaknuo je kao primjer Filipović, ističući da će sudjelovati i ostali.

Nije želio detaljnije komentirati reakcije trgovaca. Rekao je samo da su načelno svi podržali ideju o snižavanju cijena. Kako odlučiti koji će se proizvodi sniziti i koliko, nije konkretno objasnio.

– Na nekim proizvodima ima manje prostora za smanjenje cijena, na nekima više… Mi smo se odlučili na ovo dodatno ograničavanje cijena, jer je prošli mjesec došlo do laganog skoka inflacije. Vlada je napravila sve kako bi inflacija išla prema dolje. Regulirali smo cijenu električne energije. Naši građani plaćaju drugu najnižu cijenu električne energije u cijeloj Europi, kao je Filipović.

Boji li se nestašice, Filipović odgovara da smatra kako je neće biti.

– Sjećate li se prošle godine, u isto ovo vrijeme ograničili smo devet proizvoda. Priča koju ste tada mogli čuti od pojedinih aktera u medijskom prostoru je da će biti nestašice. Nije bilo nestašice niti jednog proizvoda, a cijena je pala, podsjetio je ministar.

Najviše sniženi riža, čokolada, špageti…

plenkovic
Novi paket mjera: Jednokratni dodatak dobit će više umirovljenika, zamrznute cijene za 30 proizvoda

Vlada je, podsjetimo, ograničila cijene 30 proizvoda kojima je definirala novu najvišu moguću cijenu, a čiji popis možete pogledati ovdje. Najviše su sniženi riža, čokolada, špageti, pasirana rajčica, sirup sa šećerom, toaletni papir, higijenski ulošci, pelene, sir Gauda, jogurt… Svi proizvodi na sebi će imati logo koji označava ograničenu cijenu.

Ono što je sporno jest da se većina proizvoda s popisa može već sada naći u trgovačkim centrima na akciji za isto ili čak i manje novca od novih Vladinih cijena. No, dobro je što će ograničenje ipak prisiliti manje trgovine koje su starijim građanima često jedine i dostupne da snize cijene koje su u pravilu uvijek više od onih u centrima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap