FFP2 maske obavezne u sve više zemalja: Zašto su bolje i koliko koštaju?

Jasmina Grgurić Zanze
26. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Nadali smo se da ćemo ih se uskoro riješiti, a trebaju nam sve više. Pojavom novog, zaraznijeg soja koronavirusa i širenjem epidemije unatoč restriktivnim mjerama, neke su zemlje odlučile uvesti obvezu nošenja kvalitetnijih, a samim time i skupljih maski za lice pa tako one obične više nisu dovoljne. Građane je na FFP2 prije tjedan dana obvezala Njemačka, a sada to čini i Austrija.

Ilustracija: Pixabay

Maske za lice, medicinske i pamučne kakve nosi velika većina građana, mogle bi postati povijest u borbi s pandemijom. Ali, ne zato što nam više uopće neće trebati, nego zato što će nam trebati bolje. Naime, nakon Njemačke, građanima obvezu nošenja kvalitetnijih i skupljih FFP2 maski sada nameće i Austrija, gdje se širi zarazniji soj virusa, a pandemija ne jenjava unatoč strogim mjerama.

Austrijanci će tako od ponedjeljka obične zaštitne maske zamijeniti sa FFP2 na javnim mjestima, u trgovinama, javnom prijevozu, zdravstvenim ustanovama… Nositi ih moraju nastavnici, službenici, skladištari…

Zaštitna maska razreda zaštite KN95 (FFP2) zadržava aerosol, čestice prašine, smoga i peludi te blokira do 95 % čestica veličine 0,3 mikrometra. Normu zaštite KN95 preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kao minimalan standard zaštite. Zadržava bakterije iz kapljica i aerosola iz usta i nosa nositelja, čime štitimo i sebe i druge. Cijena takve maske kreće se oko 10 kuna po komadu.

Mogu biti bez ventila, a takve se mogu naći već za 7 kuna u pakiranju od 10 komada. Postoji i sklopiva varijanta te ona s ventilima, pri čemu se cijena penje na 10 do 15 kuna po komadu. Uz njih dolazi i prilagodljiva kopča za nos za što bolje prianjanje uz lice.

kruno capak
Capak: "Ni nakon cijepljenja nećemo odmah svi prestati nositi maske"

Uoči proglašenja zakonske obaveze nošenja FFP2 maski, bavarska vlada podijelila je 2,5 milijuna komada siromašnima, umirovljenicima i pripadnicima rizičnih skupina. Prvih tjedan dana neće se kažnjavati one koji ih ne budu nosili.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo definira ih kao filtrirajuće polumaske s ventilom i bez ventila (FFP2 i FFP3). Filtrirajuće polumaske ubrajaju se u osobnu zaštitnu opremu u kontekstu zaštite na radu i namijenjene su zaštiti od čestica, kapljica i aerosola u zdravstveni ustanovama. Njihova primjena je jednokratna. Dizajn je različit, a postoje bez ventila za izdah i s ventilom
za izdah. Maske bez ventila filtriraju udisani zrak i izdisani zrak i zato osiguravaju i samozaštitu i
vanjsku zaštitu. Maske s ventilima filtriraju samo udahnuti zrak i stoga osiguravaju samozaštitu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap