Capak: “Ni nakon cijepljenja nećemo odmah svi prestati nositi maske”

Josip Mihaljević
23. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove podatke. Danas imamo 1973 nova slučaja zaraze, a preminulo je 45 osoba.

kruno capak

Foto: Krunoslav Capak | Youtube screenshot

Nacionalni stožer civilne zaštite priopćio je nove podatke o epidemiji u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata imamo 1973 novih slučajeva, a trenutni broj aktivnih slučajeva iznosi 19275.

U bolnici se liječi 2060 ljudi, a na respiratoru je 235 pacijenata.

U zadnja 24 sata obavljeno je 6139 testova.

Preminulo je 45 ljudi.

Na konferenciji u 11 sati Krunoslav Capak dao je pregled epidemiološke situacije:

 “S ovim smo brojkama u 14-dnevnoj incidenciji na 100 tisuća ljudi došli do 876, koja nas stavlja na 24. mjesto na ljestvici zemalja EU. Više od nas imaju Slovenija, Austrija i Luksemburg.

Što se tiče mortaliteta i dalje smo na 13. mjestu. Svjetska zdravstvena organizacija je jučer objavila da mortalitet raste u cijelom svijetu, pa tako i u Europi. Stopa smrtnosti nam je 319 na milijun stanovnika.

Imamo visok udio pozitivnih u ukupno broju testiranih, u ovom trenutku 29 posto”, kazao je Capak.

Kakvo je stanje u bolnicama, hoće li nam trebati šatori i Arena?

Pomoćnica ministra Beroša Vera Katalinić-Janković kazala je kako je situacija u bolnici KB Dubrava stabilna:

“Oni trenutno imaju 420 bolesnika i još uvijek dovoljno slobodnih kapaciteta da nisu primorani popunjavati šatore. Respiratora još imaju na raspolaganju, ako bude potrebno nabavljat će se novi”, kazala je Katalinić-Janković.

Na pitanje o maskama, kazala je da je uvijek bilo diskusije o njima. Konkretnije, novinare su tražili informacije o maskama s bakrom tj. o njihovoj efikasnosti:

“Uvijek je bilo diskusija o maskama. O njihovoj veličini, porama, koliko štite, koliko ne štite. Sada smo zapravo izloženi različitim proizvodima s različitim deklaracijama s naznakom da štite od svih, što virusa, što bakterija, i da su kvalitetom bolje nego druge.

Ove konkretne koje vi pitate, te su se maske pokazale, što se tiče tehničkih detalja, neodgovarajuće, i tako je inspekcija Ministarstva zdravstva reagirala. Kada se nedostaci uklone, one će se naći na tržištu kao i druge maske”, kazala je.

O cjepivima

Danas se proširila vijest da cjepivo tvrtke AstraZeneca i Oxforda ima učinkovitost od otprilike 70 posto, dok se konkurentska cjepiva hvale s učinkovitošću od 95 posto. Hoćemo li nabavljati tzv. Oxfordsko cjepivo?

“To je preozbiljna informacija da bi se na brzinu komentirala, ako se prije nekoliko sati objavilo da je 70 posto, s obzirom da je Pfizerovo oko 95 posto.

Kasnije je AstraZeneca tražila demantij te informacije i tvrdi da je učinkovitost 90 posto. Ja bih ipak pričekao da se to vidi jer još uvijek nisu objavljeni rezultati treće faze kliničkog ispitivanja”, odgovorio je Krunoslav Capak.

Capak je dodao da u trenutku planiranja nabavljanja cjepiva nisu postojali podaci o učinkovitosti cjepiva, a da plan nabave i distribucije ide preko Europske unije.

Koliko traje imunitet i moraju li osobe koje su preboljele covid nositi masku?

Capak je odgovarao na pitanja o tomu koliko traje imunost nakon što netko ozdravi od Covida. To je važno jer u tom periodu, osobe koje su bliski kontakt nekog novozaraženog, ne moraju u samoizolaciju.

Do nedavno se smatralo da imunost traje tri mjeseca, no Capak je rekao da novi podaci ukazuju da se radi o šest mjeseci i da će se ta pravila brzo mijenjati.

Moraju li osobe koje su preboljele covid nositi masku?

“Vi nikad ne znate, preporučuje se svima nošenje maske. Virus se možda u tom momentu kada je osoba preboljela covid nalazi u sluznici. Isto tako će biti nakon cijepljenja, nećemo svi odmah prestati nositi maske, one će se preporučivati do momenta dok se ne zaključi da više nije potrebno nositi maske. U ovom trenutku se preporučuje svima da nose maske”, odgovorio je Capak.

Markotić o kliničkoj slici

Alemka Markotić kazala je da u Infektivnoj klinici imaju 26 osoba na intenzivnoj njezi.

“I sami znate da u cijeloj Europi iznimno povećan broj bolesnih, klinička slika je definitivno teža nego ljetos. Stječe se dojam da ima puno više onih koji imaju upale pluća nego u prvom valu.

Situacija je u svakom slučaju pod kontrolom još uvijek, međutim sa zabrinutošću pratimo stanje. Predstoje nam još dva do tri zimska mjeseca i bit će teško držati sve pod kontrolom”, kazala je Markotić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap