Facebook poručio da će se možda ugasiti za europske korisnike

Josip Mihaljević
8. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Facebook, koji je nedavno promijenio ime tvrtke u Meta, u svom godišnjem izvještaju navodi kako bi zbog problema s europskim propisima mogla ugasiti svoje usluge u Europi. To bi značilo da će, ako se problem ne riješi, Europljani ostati bez Facebooka i Instagrama.

facebook

Foto: Unsplash

Tvrtka Meta, vlasnik Facebooka i Instagrama, u godišnjem izvještaju otvara mogućnost gašenja svojih usluga u Europi, piše euronews.com. Tvrtka već godinama ima problema s europskim propisima koji sprečavaju prenošenje, pohranjivanje i obradu podataka korisnika iz Europe na američkim serverima.

U izvještaju kojeg su dužni predati američkom regulatoru, Meta je upozorila da će morati odustati od europskog kontinenta ako se ne donese novi zakonodavni okvir. Procesuiranje podataka korisnika iz Europe predstavljaju ključnim za njihovo poslovanje i usmjeravanje oglasa na kojem najviše zarađuju.

“Ako ne budemo u mogućnosti prenositi podatke između zemalja i regija u kojima operiramo, ili, ako nam se ograniči dijeljenje podataka između naših proizvoda i usluga, to bi moglo utjecati na našu mogućnost da pružamo usluge”, napisali su iz Mete.

Ipak, izrazili su mišljenje da je ove godine još uvijek moguće doći do dogovora. U suprotnom:

“Vjerojatno nećemo moći ponuditi dio naših najznačajnijih usluga i proizvoda, uključujući Facebook i Instagram, u Europi”, poručuju iz Mete.

Unatoč bombastičnim najavama iz godišnjeg izvještaja, u ponedjeljak su kazali kako ne planiraju niti ne žele povući Facebook i Instagram iz Europe, ali da bi do toga moglo doći ako se problemi s razmjenom podataka nastave. Korijen problema je u odluci Europskog suda da poništi okvir za prijenos podataka jer su utvrdili da Meta krši odredbe zaštite podataka. Prema njihovom shvaćanju, postojeći okvir ne štiti privatnost europskih građana na odgovarajući način. Iz Europske komisije poručuju kako pregovori i dalje traju, ali da će Meta morati ispoštovati sve zahtjeve koje postavi europska strana.

Copy link
Powered by Social Snap