Evo za koju štednju od države dobivate do čak 750 kuna godišnje, a plaćate kad i koliko možete

Tea Ovničević
1. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Štedjeti se može početi u bilo kojoj dobi, ali kako se motivirati na štednju? Posljednje istraživanje financijske pismenosti u Hrvatskoj, koje je proveo OECD u 2019., pokazalo je da će čak 46% ispitanika radije danas potrošiti novac nego dugoročno štedjeti. Najteže je započeti štedjeti ako znamo da ćemo pogodnosti osjetiti tek u dalekoj budućnosti, kao što je mirovina, ali itekako se isplati. Evo kako…

UMFO

Svi, bez obzira na to koliko imaju godina, školuju li se, rade ili su već u mirovini, mogu štedjeti u dobrovoljnom mirovinskom fondu. Uplate su potpuno fleksibilne. U svakom trenutku plaćate koliko možete i ništa se neće dogoditi ako prekinete s uplatama. Uz to, na ukupnu dobrovoljnu mirovinsku štednju koju uplatite tijekom kalendarske godine, od države kao poticaj dobivate još 15% tog iznosa. Maksimalan iznos državnih poticaja koji je moguće dobiti u godinu dana je čak do 750 kuna, i to na ukupnu godišnju uplatu od 5000 kuna. Kako bi vama odgovaralo uplaćivati? Sve odgovore na pitanja o dobrovoljnoj mirovinskoj štednji možete dobiti u razgovoru s Gospodinom Finom, prvim virtualnim financijskim pomoćnikom mirovinskih fondova.

RAZGOVARAJTE NA VIBERU S GOSPODINOM FINOM I SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE

Andrijana Mušura Gabor, osnivačica laboratorija za bihevioralnu i eksperimentalnu ekonomiju na ZŠEM-u, objašnjava da je kod štednje za mirovinu, zbog dugog razdoblja štednje koja može trajati i nekoliko desetljeća, važno da pokušamo zamisliti kako ćemo izgledati i živjeti u budućnosti.

 Kod dobrovoljne mirovinske štednje odričemo se novca (i svega onoga što nam omogućuje) u sadašnjosti, kako bi naše buduće ‘JA’ imalo siguran i kvalitetan život. Upravo zbog ovog velikog vremenskog raskoraka i naše sklonosti uživanju ovdje i sada, važno nam je slikovito predočiti kako ćemo izgledati i što ćemo raditi u toj dalekoj budućnosti. Hoćemo li biti sijedi ili ćemo bojati kosu, kakve hobije ćemo imati, kako ćemo uživati s unučićima i obitelji… Savršen trenutak za zamišljanje budućeg ‘JA’ je onaj kad se prvi put zaposlimo i počnemo s ulaganjem u obveznu mirovinsku štednju. Uplate u 2. mirovinski stup su obvezne, ali to ne znači da naša briga o štednji tu prestaje. Kako bi buduće ‘JA’ bilo još sretnije, u bilo kojem trenutku možemo dodatno štedjeti, i to na načine koji nam najbolje odgovaraju. Možemo uplaćivati mjesečno, svakih nekoliko mjeseci ili jednom godišnje. I zato – kada odlučite dodatno štedjeti, sjetite se da imate potpunu fleksibilnost i mogućnost prilagodbe načina i iznosa vlastitim potrebama’, ističe Andrijana Mušura Gabor.

RAZGOVARAJTE NA VIBERU S GOSPODINOM FINOM I SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE

Sve ove, ali i ostale korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te kako napraviti dobar plan za mirovinu pratite na digitalnoj platformi umfo.hr. Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavlja vam interaktivni, omnichannel serijal ‘Think Fin: Financije za svakoga’. Dio je to projekta jačanja financijske pismenosti koji provodi UMFO. Donosimo analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka koji će vam približiti trendove i ponuditi relevantna objašnjenja za planiranje boljih umirovljeničkih dana, a uz prvog hrvatskog virtualnog financijskog pomoćnika Gospodina Fina na Viberu možete dobiti i dodatne, personalizirane informacije!

umirovljenik
Štednja u 2. stupu vaše je vlasništvo i vaša nasljedna imovina

PRISLONI KAMERU MOBITELA I SKENIRAJ QR KOD ILI KLIKNI OVDJE I ZAPOČNI RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!


Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap