Evo što starije osobe nikada ne bi smjele činiti ako ne žele biti prevarene

Jasmina Grgurić Zanze
15. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Gospodarska kriza neminovno sa sobom nosi više kriminalnih aktivnosti, a one se najčešće  događaju na račun onih najranjivijih, starijih, slabijih i nemoćnih osoba. Umirovljenici su zbog svoje lakovjernosti sve češće žrtve prijevara pa policija daje precizne upute što nikada ne bi smjeli činiti kako ne bi i sami postali mete.

Ilustracija. Rawpixel

Prevaranti u lovu na novac najčešće vrebaju starije osobe, pri čemu prvi kontakt ostvaruju telefonskim pozivom ili dolaskom na kućni prag, lažno se predstavljajući kao službene osobe; policajci, bankovni službenici, medicinsko osoblje…

Lažna djelatnica mirovinskog i policajac starijem paru uzeli svu ušteđevinu!

U takvim slučajevima ne smijemo nastavljati komunikaciju i nipošto ne otkrivati osobne podatke, pogotovo kada se radi o stanju na vašem računu ili u “čarapi”. Primite li poziv ili nenajavljeni posjet u kojem vas nepoznate osobe traže osobne podatke, iz policije savjetuju da to nikako ne činite te da slučaj prijavite policiji.

Ako popustimo u prvom koraku, slijedeći je da nas prevarant traži da podignemo novac iz banke ili s bankomata kako bi tobože provjerili raspolažemo li lažnim novčanicama koje traže da im se predaju.

“I nakon toga bi pod izlikom nekakve provjere tih novčanica ili nešto slično nekako nagovorila osobu da joj prepusti novac na neko kraće vrijeme” – kaže za RTL voditeljica Odjela prevencije PU istarske Alica Rosić-Jakupović.

Iz policije savjetuju da starije osobe nikomu ne daju nekakve osobne podatke, bankovne podatke, posebice ne telefonski. Isto tako, da ne pokazuju nikome svoje dokumente i da ne šalju preslike tih dokumenata nepoznatim osobama.

Naime, banke nikada neće telefonski provjeravati koliko novca imate na računu niti vas tražiti da izvršite bilo kakve žurne transakcije. Svaki poziv u kojem se traži slično, odmah treba prijaviti policiji.

Podizanje novca s bankomata
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap