Evo što o novom modelu obiteljskih mirovina misle umirovljeničke stranke

Josip Mihaljević
10. lipnja 2022.
Istaknuto
A- A+

Hrvatska stranka umirovljenika definitivno podržava zakonski prijedlog o novom modelu obiteljske mirovine, budući da je na njemu intenzivno radio njihov parlamentarac Silvano Hrelja. Stigle su i reakcije drugih umirovljeničkih stranaka, evo što kažu.

Foto: Lazar Grujić (Stranka umirovljenika, Milivoj Špika (Blok umirovljenici zajedno) i Veselko Gabričević (Hrvatska stranka umirovljenika)

Hrvatska stranka umirovljenika, čiji je zastupnik radio na reformi obiteljskih mirovina, zadovoljna je s učinjenim. Kako je naglasio šef stranke Veselko Gabričević, svaka kuna za umirovljenike dobro dođe, ali dodaje da nije euforičan jer će iduće godine otprilike isti broj umirovljenika biti u zoni siromaštva.

HSU, što se tiče ove reforme, ima pomalo vezane ruke jer je njihov član radio na novom modelu obiteljskih mirovina, ali zato njihovi konkurenti imaju drugačije stavove.

Blok umirovljenici zajedno smatra da se radi o prevari

piletic spika
Špika natjerao ministra Piletića da kaže da "realna vrijednost mirovina pada"

Iz Bloka umirovljenici zajedno Milivoja Špike poručuju kako se radi o najobičnijoj prevari umirovljenika. Kao i uvijek, iz BUZ-a kritiziraju sve umirovljeničke aktere koji su bili uključeni u reformu, od umirovljeničkih udruga i HSU-a. No, priznaju da se radi o izvjesnom koraku naprijed u ostvarivanju prava umirovljenika s ogradom da je “toliko mali i sramotan u odnosu na najavljeno”.

Iz BUZ-a su iznijeli i vlastiti model kojeg smatraju prikladnijim. Umjesto da se koristi dio mirovine pokojnog supružnika i osobna mirovina, iz BUZ-a stvar okreću naglavačke pa predlažu da bi korisnici obiteljske mirovine trebali imati mogućnost korištenja cijele mirovine pokojnog partnera i dijela svoje.

Takva bi opcija zasigurno bila povoljnija za najveći broj korisnika, ali bi zato i ukupni trošak reforme bio veći od 1,1 milijardi kuna godišnje.

Stranka umirovljenika: Tražimo rast svih mirovina za 20 posto

lazar grujić
Lazar Grujić: Povijest umirovljenika u Hrvatskoj je povijest sitnih izdaja. Ako se ne ujedinimo - nestajemo

Iz Stranke umirovljenika koju vodi Lazar Grujić ocjenjuju kako se radi o nemalom koraku u strukturi mirovinskog sustava. Na neki način su čestitali Silvanu Hrelji na sudjelovanju u donošenju novog modela, ali ipak upozoravaju na sljedeće:

“Stranka umirovljenika ukazuje na činjenicu da trenutno gotovo 70 posto umirovljenika ovisi samo o instrumentu usklađivanja mirovina, tu činjenicu napominjemo jer smo već javno iznosili zahtjev Vladi za jednokratnim povećanjem mirovina za 20 posto”, poručuju.

Ističu da je posljednje usklađivanje iznosilo 2,24 posto, ali da je umirovljenička košarica dobara poskupjela za 15 posto.

“Navedene činjenice ponovno ukazuju na opravdanost zahtjeva Stranke umirovljenika vladi na potrebu žurnog 20% jednokratnog povećanja mirovina”, zaključuju.

 

Evo što o novom modelu obiteljskih mirovina misle umirovljeničke stranke
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap